Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Село Табаки Болградської громади може бути старшим на декілька століть, ніж зазначено в офіційних документах (Фото)

05 Квітня 2023 17:00
Ганна Ковальова
Село Табаки Болградської громади може бути старшим на декілька століть, ніж зазначено в офіційних документах (Фото)

В етнографічній кімнаті “Народна къща” Табаківського сільського клубу пройшла зустріч поціновувачів історії рідного краю на тему: “Сторінками історії села Табаки”.  На ній розгорнулася справжня дискусія з приводу точної дати заснування села. На думку берегині етнографічної кімнати Прасковії Цоєвої, Табаки можуть бути набагато старшими, ніж ми звикли вважати.

«Ми дуже довго це обговорювали, я принесла книги, виноски із документів, в яких зазначені різні дати. Я спілкувалася зі старожилами села, читала різні джерела, є багато фактів про більш ранню дату заснування Табаки», – розповіла «Махалі» Прасковія Іванівна. 

Офіційною датою заснування села є 1812 рік, тобто в цьому році селу виповниться 211 років. Саме тоді болгари-переселенці прибули на цю територію та заснували село. Це пов’язано з  російсько-турецькою війною. У ХІХ сторіччі болгари, рятуючись від османського ярма, переселялися у степи сучасної України. В Українській Бессарабії багато болгарських сіл приблизно одного віку –  це якраз і є наслідком масового переселення болгар. 

«Болгари не були першими людьми, які жили в цій місцевості. Раніше тут мешкали турки, татари, ногайці та інші народності. Болгари прийшли не на пусте місто, а на вже обжиту територію. І цьому є підтвердження. На місці Табаки вже було поселення», – каже Прасковія Іванівна. 

Табацькі старожили стверджують, що на сільському цвинтарі є поховання датовані 1807 роком, тобто на п’ять років раніше, ніж офіційна дата заснування села. 

Далі Прасковія Цоєва наводить декілька цитат з історичних джерел, в яких є згадка про Табаки. Османський мандрівник Евлія Челебі, якого вважали шпигуном, у своєму путівнику розповідає про подорож до Молдавського князівства, і в цьому документі є згадка про село Тобак (ймовірно це Табаки).  Мандрівник був тут у 1659 році. Це неймовірно! Це на 153 роки раніше, ніж офіційна дата. 

Є згадка польського дворянина Куницького від 1683 року. Цей дворянин описує битву, яка відбулася між кримськотатарськими військами та молдавським військом біля укріпленого містечка Тобак. З його слів, Тобак був укріпленням, маленькою фортецею з земляного валу.

«Це може бути так. Бо від села йде Троянів вал, може і була тут фортеця. Це треба розкопувати яри навколо села, може щось знайдеться», – мрійливо каже Прасковія Іванівна.

Поляк точно описує, що містечко Тобак знаходилося біля річки та озера Ялпуг. Тобто вказує географічні орієнтири, які дозволяють припустити, що мова йде саме про Табаки.

Довго оборювавши ці історичні факти, присутні на зустрічі в клубі вирішили зібрати комісію на чолі зі старостою села Володимиром Терзі та поїхати до архівів, щоб дізнатися більше фактів про рідне село.

Звичайно, згадки та посилання на історичні джерела – це цікаво, але точніше визначити історію села можна за допомогою археологів. Проводячи розкопки та вивчаючи знахідки, вчені можуть достеменно вказати про людей, які жили на певній місцевості, та встановити точну історичну дату. 

Поки питання скільки років селу Табаки 211 чи 364 залишається відкритим. Але факт є, ми досить мало знаємо про історію краю в якому живемо.

В завершенні нашого спілкування з етнографинею вона подякувала “Махалі” за інтерес до історії: “Це прекрасно, коли люди цікавляться своєю історією, Добре що ви звернули на нас увагу. Ми всі разом і історики, і преса, повинні зберігати ті знахідки, які є. Саме це і є наша культура та історія”

Серафим Савченко 

Поділитись
Зараз читають