Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Саратський історико-краєзнавчий музей: місце, де зустрічаються минуле і сучасне

23 Листопада 2023 16:30
Алла Корінь
Саратський історико-краєзнавчий музей: місце, де зустрічаються минуле і сучасне

Саратський історико-краєзнавчий музей поповнюється новим обладнанням і експонатами завдяки допомозі небайдужих уродженців та мешканців Сарати. А також стає місцем зустрічі  істориків та громадських активістів. Про це повідомляє журналістка видання «Махала».

Уродженка міста Сарата Елли Фано та її донька Хільтруда Ельберт-Фано, які живуть в Німеччині, з нагоди 200-річчя Сарати подарували Саратському історико -краєзнавчому музею 1,5 тисячі євро.

На ці кошти для закладу придбали ноутбук, проектор з екраном, стільці,  встановили сучасне освітлення, нові жалюзі на вікна, організували фотозону.

 “Все це стало можливим завдяки цільовій допомозі двох патріоток Сарати – уродженки нашого селища Елли Фано та її доньки Хільтруди Ельберт-Фано“, – розповіла завідувачка музею Любов Клім. Обидві жінки –  активістки Асоціації бессарабських німців Німеччині.

Пожвавішало й повсякденне життя музею. З подарунком – старовинною кукурудзолущилкою – до музею завітав житель Сарати Олександр Ляшенко. Знаряддя виготовлено у механічній майстерні німця Каплера у селі Гнаденталь (нині Долинівка).  Про це свідчить клеймо, що збереглося на лущілці.

Механізм має свою історію та став справжньою сімейною реліквією. Голодного 1946 року жінки роду Ляшенків змогли зберегти її від насильницької колективізації, що тоді проходила в Бессарабії, сховавши у виритій вночі ямі. “В подальшому ця кукурудзолущилка допомогла сім’ї врятуватися від голоду“, – поділився Олександр.

Днями зробив подарунок музею – баварську монету у 6 крейцерів 1808 року – Андрій Граматік, нині наш захисник, воїн ЗСУ. Напевно, монета належала першим поселенцям Сарати.  “Я знайшов її біля історичного колодязя,” – зізнався Андрій. Йдеться про колодязь за селищем, який став символом Сарати.

А вчора у музеї відбулася зустріч з доктором історичних наук Ігорем Сапожніковим з Одеси, який приїхав з дружиною та відповідальним видавцем Володимиром Левчуком. Близько 30 мешканців Сарати, інших громад колишнього району та гості з міста Арциз обговорювали публікації з досліджень історії нашого краю. Зокрема, нову статтю  “Саратський округ німецьких колоній в 1820-1890 роках: археологія, картографія, історіографія”, яка надрукована в науковому молдовському журналі “Tyragetia” (м. Кишинів). Стаття написана Ігорем Сапожніковим у співавторстві з Ольгою Айсфельд.

Відкриваються нові, незнані сторінки історії.  Це для Сарати – справжня сенсація. Ми маємо можливість отримати відповіді на питання: хто населяв землі навколо Сарати за часів Османської імперії і хто залишив так багато курганів. Чи варто проводити археологічні розкопки біля Сарати? Невже історія селища починалася ще з ХVI століття, з багатонаселеного татарського аулу з мечеттю під ім’ям Сари Ата Султан?” – поділилася думками громадська активістка Ольга Небога.

Відбулася й презентація книги “Археолого-історико-етнографічні описи Буджаку”, яка буде цікава дослідникам історії всього нашого краю. Видавець Володимир Левчук подарував місцевим музеям та краєзнавцям книги з історії Бессарабії.

Фото автора та Саратського історико-етнографічного музею

Поділитись
Зараз читають