Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Друга річниця страшної трагедії в селищі Сергіївка

01 Липня 2024 09:40
Лілія Биковська
Друга річниця страшної трагедії в селищі Сергіївка

Першого липня 2022 року російська авіація атакувала ракетами базу відпочинку та житловий багатоповерховий будинок в селищі Сергіївка Білгород-Дністровського району. В ту ніч загинула 21 людина, включаючи 12-річного хлопчика, а також постраждали 38 осіб, включаючи шість дітей та вагітну жінку. Окрім людей у квартирах загинули домашні тварини…

В ту ніч Росія використала бомбардувальники Ту-22, які вилетіли з району Волгоградської області та почали рухатися в бік Криму. Подолавши відстань близько 1,2 тис. км, з них здійснили три запуски ракетами типу Х-22 у напрямку Білгород-Дністровського району.

Близько 01:00 ночі внаслідок влучення однієї з ракет частково зруйнувався дев’ятиповерховий житловий будинок. У будівлі проживало понад 150 осіб. Російська ракета вразила цокольний поверх і вбила всіх мешканців під’їзду з першого до четвертого поверху. Серед загиблих була й уродженка села Банівка Болградського району Наталя Мільчева, а також постраждали її 13-річний та 9-річний сини. Серед 106 квартир у будинку було зруйновано 105 квартир. Пожежа з житлового будинку перекинулася на вбудований у цей дім магазин…

Дві інші ракети вразили базу відпочинку у цьому ж селищі. Там загинули троє людей, з них одна дитина, ще одна особа постраждала. На рекреаційній території частково зруйновано триповерхову та чотириповерхову будівлі. У всіх будинках у радіусі до двох кілометрів від місця удару вибуховою хвилею вибило шибки.

База відпочинку

2 липня в області було оголошено день жалоби.

Уряд Німеччини назвав подію воєнним злочином. Своєю чергою, українська сторона заявила, що район Одеської області, по якому було завдано удару, не мав жодного відношення до військової інфраструктури. Глава Служби безпеки України Іван Баканов заявив, що атака цивільних об’єктів стала відповіддю російських військ на їх вимушений відступ з острова Зміїний, який росіяни назвали “жестом доброї волі” та покинули за день до трагедії в Сергіїіці. 

За фактом ракетного удару відкрито кримінальне провадження про порушення законів та звичаїв війни, пов’язане з умисним вбивством.

Сьогодні в багатостраждальному будинку проводяться роботи з відновлення. Ремонтні роботи планується закінчити в листопаді поточного року, і тоді усі охочі мешканці зможуть повернутися додому.

Памʼятаємо!

Поділитись
Зараз читають