Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Ренійська громада стала на шлях до інклюзивності

22 Червня 2024 16:03
Ганна Ковальова
Ренійська громада стала на шлях до інклюзивності

У квітні 2021 року розпорядженням Кабінету Міністрів України схвалено Національну стратегію із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Цим документом міські та селищні ради зобовʼязані забезпечити безбарʼєрність та доступність до обʼєктів фізичного оточення (будівлі і споруди, об’єкти благоустрою та транспортної інфраструктури) для усіх категорій населення, включаючи маломобільні групи населення.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну кількість людей, в яких встановлена інвалідність повʼязана з ампутацією кінцівок, невгамовно зростає. Саме тому реалізація стратегії є вкрай важливою в нашій країні. До актуального порядку денного вже долучилася Ренійська громада: нещодавно у двох обʼєктах соціальної інфраструктури встановили пандуси.

Про це повідомляє інтернет-видання “Махала” з посиланням на громадську організацію “Ренійська районна організація “Наше наследие”.

Пандуси зʼявилися біля відділів Публічної бібліотеки та місцевого музею.

“Посмішки на обличчях перших відвідувачів та відвідувачок музею – людей з інвалідністю багато про що говорять. Про те, що за все довге своє життя вони вперше познайомилися з експонатами, слухали екскурсію, бачили на свої очі артефакти та документи, картини та знаряддя праці, фото матеріали та стародавні історичні реліквії. Відтепер мами з маленькими дітьми, люди похилого віку та інші (маломобільні групи населення) мають доступ до книжкових фондів та заходів бібліотеки”, – йдеться в дописі громадської організації.

Встановлення пандусів стало можливим завдяки реалізації адвокаційної кампанії. Вона втілюється в Ренійській громаді громадською організацією “Наше наследие” у межах проєкту «ЗНАМИ – змінюємо, навчаємо, адвокатуємо, менторимо інклюзивно», який реалізується громадською спілкою “Ліга Сильних” за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF).

Нещодавно члени ГО “Наше наследие” розпочали розробку плану безбарʼєрності громади. Спільно з міськрадою активісти розробляють план заходів Ренійської громади на 2025 рік, аби реалізувати Національну стратегію безбарʼєрності. Активісти проводять зустрічі з місцевим населенням, нещодавно провели опитування серед ренійців, результати якого допомогли визначити найбільш важливі проблеми в громаді. Станом на сьогодні активісти ще працюють над документом.

“План безбар’єрності Ренійської громади обговорюється. І сподіваємось, що незабаром буде прийнятий!” – поділилися новинами в ГО.

Поділитись
Зараз читають