Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ПОСУХА В ЄВРОПІ ТА КАТАСТРОФІЧНЕ ЗМІЛІННЯ РІЧОК – ЯК ЦЕ ВПЛИВАЄ НА ОЗЕРО ЯЛПУГ?

16 Серпня 2022 12:33
Тетяна Терзі
ПОСУХА В ЄВРОПІ ТА КАТАСТРОФІЧНЕ ЗМІЛІННЯ РІЧОК – ЯК ЦЕ ВПЛИВАЄ НА ОЗЕРО ЯЛПУГ?

Це літо стало справжнім викликом для мешканців Центральної та Східної Європи – посуха вплинула на рівень води в річках, озерах та водосховищах. Фермери звітують про збитки та втрати вражаю, водопостачальні компанії нервують в зв’язку з загрозою залишитися без води. Яка ситуація з нашим озером Ялпуг, яке постачає воду декільком населеним пунктам Болградського та Ізмаїльського районів?

ПОСУХА В ЄВРОПІ, ПЯТСОТ РОКІВ НЕ БУЛО ТАКОГО!

Як пише нідерландське видання NU відразу на декількох великих річках з’явилося «голодне каміння» – це такі особливі позначки, які попереджають про критично низький рівень води в річках.

Так, води в суднохідний річці Єльба стало так мало, що видно каміння з написом «Плач, коли бачиш мене». Цей напис зробили ще у 15 столітті, як попередження про низький рівень води.

«Голодне каміння» також було виявлено на сухих ділянках русла річки Рейн, однієї з головних водних артерій Європи. Води річки використовуються для судноплавства, зрошування полів, та водопостачання людей.

За ствердженням нідерландських журналістів, найстаріша відома згадка про дуже низький рівень води відноситься до 1417 року. Вона була знайдена у річці Шпреї поблизу Берліна.

ДУНАЙ: ПІД ЗАГРОЗОЮ ПРОХОДЖЕННЯ СУДЕН

Ще 25 липня спеціалісти висловили занепокоєння рівнем води в Дунаї. Так, у зв’язку з різким падінням рівня води на середній та нижній ділянках Дунаю навігацію закрито. Як свідчать позначки водопосту в Чорноводі, у порівнянні з липнем минулого року, вода впала на декілька метрів.

Про це повідомив виконуючий обов’язки генерального директора «Українське Дунайське пароплавство» Дмитро Москаленко.

За його словами, з липня по всій Європі встановилася аномальна спека. Такий тривалий вплив спеки та відсутність опадів призвели до пересихання річок.

Флот Українського Дунайського пароплавства після закриття навігації продовжує працювати тільки на нижній ділянці Дунаю. 

За інформацією Дунайської гідрометобсерваторії, середній рівень води на Дунаї на українській ділянці становить на 145 см нижче за норму.

Це суттєво обмежує можливість вантажних кораблів, зараз по річці можуть пройти судна з осадкою не більше двох метрів.

ЯЛПУГ – ЗНОВ ЛІТО, ЗНОВ ЗАГРОЗА ВИМИРАННЯ?

Рівень води в озерній системі Ялпуг-Кугурлуй складає 1 метр 69 сантиметрів. Критичною позначкою вважається 1,60 метра.

За даними Болградського міжрайонного управління водного господарства, рівень води в Дунаї, з якого можна було б поповнити озера, занадто низький.

«На цей момент ми продовжуємо роботу по розчистці провідних каналів до тих водонасосних станцій, які здійснюють водопостачання до господарств, з якими у нас є договірні відносини. 

Що стосується підпитки озер водою з Дунаю, це неможливо, бо рівень річки занадто низький. Зараз навіть шлюзи не можуть працювати», – розповів Махалі начальник управління Михайло Балєв.

Якщо спека продовжиться на протязі ще місяця, то Ялпуг може опинитися в стані екологічної катастрофи. Це загрожуватиме вимиранню флори та фауні, а також припиненню водопостачання  населених пунктів, які беруть воду з Ялпуга. 

За спогадами спеціалістів, це не перша така критична ситуація, вона повторюється періодично. Бо Дунай – це велика ріка з надзвичайно широким басейном, тому кліматичні умови Європи віддзеркалюються і на Ялпузі. Залишається просто чекати, щоб над озером та Дунаї пройшли зливи, які можуть реанімувати водойми.

Серафим Савченко

Поділитись
Зараз читають