Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Поєднати минуле з сьогоденням: до Болграда завітали столичні археологи

Поєднати минуле з сьогоденням: до Болграда завітали столичні археологи

До Болградської громади завітали представники інституту Археології НАН України, кандидати історичних наук Володимир Гнера та Артем Борисов. Спільно з представниками влади, туристичних локацій та музеїв міст Болград й Ізмаїл, вони провели круглий стіл на тему: «Можливості розвитку Болградської громади за допомогою історико-археологічної спадщини». 

Це не перший візит археологів до нашої громади. Вже декілька років вони проводять свою роботу на території нашого регіону. 

Круглий стіл проходив на території туристичної локації «Механа. Балканські Ястія». Ініціатором проведення став власник гастрономічної локації Сергій Русев. Вже не перший рік він підтримує археологів, коли вони приїздять до нас в гості.

Артем Борисов зазначив, що на території Бессарабії археологи відкрили безліч давніх поселень, розташованих в основному на узбережжях річок і озер. 

«Нас дуже вразила архітектура багатьох історичних будівель міста Болград та Ізмаїл. Вражає їх кількість і якість догляду за будівлями. Однією з важливих активностей візиту було практичне заняття з проведення археологічного обстеження для студентів-істориків Ізмаїльского Державного Гуманітарного Університету під керівництвом Івана Татаринова. Околиці озера Ялпуг і Траянового Валу мало вивчені. Останні знахідки нагадують, що земля зберігає ще безліч цікавих знахідок, що надають нам змогу відкрити невідомі сторінки історії вашого краю.І ми з радістю готові вам в цьому допомогти», – розповів Артем Борисов.

З цього приводу виступила й начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської громади Жанна Сусліна. Вона підкреслила, що уся наукова інформація знайдена та надана археологами стане в майбутньому в пригоді. Зазначила, що важливо оцінити поточний стан історичних та археологічних пам’яток в громаді та визначити найуразливіші місця. Для подальшої співпраці міська рада розробить стратегію та плани дій для збереження та відновлення культурної спадщини. 
Болградська громада розташована в історично багатому регіоні, має унікальну історико-археологічну спадщину, яку можна використовувати для сприяння її розвитку. Історія та культурна спадщина відіграють важливу роль у формуванні та розвитку громад. Вони об’єднують із минулим, створюють унікальну ідентичність та сприяють зміцненню цінностей. Саме тому проведення круглого столу на цю тему є актуальним та невідкладним завданням для громади.

Поділитись
Зараз читають