Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ПАРК “ТАРУТИНСЬКИЙ СТЕП” У БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ХОЧУТЬ ЗАСЕЛИТИ САЙГАКАМИ, КУЛАНАМИ ТА СІРИМИ КОРОВАМИ

11 Листопада 2021 12:38
Тетяна Терзі
ПАРК “ТАРУТИНСЬКИЙ СТЕП” У БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ХОЧУТЬ ЗАСЕЛИТИ САЙГАКАМИ, КУЛАНАМИ ТА СІРИМИ КОРОВАМИ

В Одеській області для природно-етнографічного парку “Тарутинський степ” хочуть купити туркменських куланів, сайгаків та сіру українську худобу. За 16 тварин готові заплатити 504 тисячі гривень з державного бюджету. Про це повідомляє Суспільне зі ссилкою на систему публічних закупівель Prozorro.


Парк створили у 2020 році. Він розташований в Тарутинському районі Одеської області та, як зазначають на сайті заказника, частину території займає степ, іншу – центр зеленого туризму “Фрумушика-Нова”.


“Степ, де не було сільськогосподарського втручання, нам дістався у спадок від Радянського союзу. З 1946 до 2012 року там був воєнний полігон. Він один з найнедоторканніших та найгарніших у Європі”, – розповів Суспільному директор парку Олексій Пудовкін.

Куланів до “Тарутинського степу” завозять у якості експерименту, тому що ця місцевість дуже подібна до степів Туркменістану. Також у природних вольєрах тут наразі знаходиться, водяні буйволи, європейська лань та кулани, яких за тиждень планують випустити в дику природу.


“Ми хочемо не тільки обновити степ, але щоб в цьому прекрасному “театрі” з’явилися “актори”, адже наразі він пустий. Ціль цього проєкту в тому, щоб з часом тварин, які живуть у природному вольєрі, випустити у дику природу”, – зазначив еколог.


За його словами, адаптація копитних до умов дикого степу займає щонайбільше півтора року.


“Головне, щоб в суспільстві зрозуміли, що таке місце є. На жаль, поки що люди не готові сприймати великих диких тварин, які живуть вільно. У нас заведено покликати кумів та поїхати їх постріляти. Це основна складність, з якою ми стикаємося”, – сказав Пудовкін.


Парк знаходиться в 6,5 км від сіл Старосілля та Весела Долина. Дістатися сюди можна через Сарату та село Староссіля, а звідти – в сторону Фрумушики-Нової.

Поділитись
Зараз читають