Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Памʼяті тих, кого вбила Росія: Козьма Денис

22 Серпня 2023 09:00
Лілія Биковська
Памʼяті тих, кого вбила Росія: Козьма Денис

Щоранку о 09:00 в Україні оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. Кожен ранок ми згадуємо всіх загиблих внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Сьогодні згадуємо уродженця села Приозерне Ізмаїльського району Козьма Дениса Петровича, який загинув від рук російських окупантів у травні 2019 року.

Денис народився 20 серпня 1987 року в селі Приозерне. З малих років займався футболом.

В 2013—2014 роках приєднався до Євромайдану. Під час протистояння в Одесі (2 травня 2014 року) разом з патріотами відстоював місто від проросійських сил. Коли почалась пожежа у Будинку профспілок — рятував людей з палаючого будинку.

Пішов добровольцем у 28-му бригаду, на фронті перебував  з серпня 2014 року. Обороняв Мар’їнку у 2015 році. З осені цього ж року перевівся до морської піхоти. 

Був старшим матросом, командиром відділення безпілотних авіаційних комплексів 137-ї бригади. Став героєм фронтової відеоісторії  «Ультрас: шлях до волі». Після першої ротації звільнився, вчився, закінчив з відзнакою технікум. Почав вчити англійську й планував вступати до ВНЗ. Однак після кількох місяців по тому, перед черговою ротацією батальйону, підписав новий контракт.

Загинув 1 травня 2019 року в бою з ворожою ДРГ під селом Миколаївка Донецької області, отримавши наскрізне вогнепальне поранення грудної клітки. Під щільним обстрілом тіло Дмитра не вдалося евакуювати з поля бою, тож його вважали зниклим безвісти, аж поки не стало відомо, що його підібрали бойовики й евакуювали у свій тил. Тіло передали українській стороні 8 травня. 

11 травня 2019 року героя поховали у рідному селі   Приозерному. Без Дениса лишились батьки, брат та донька.

Денис посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

21 травня 2019 року на фасаді приозернівської ЗОШ  встановили меморіальну дошку на честь Дениса.

Поділитись
Зараз читають