Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Пам’яті тих, кого вбила Росія: Кожурін Віктор

03 Червня 2023 09:00
Тетяна Терзі
Пам’яті тих, кого вбила Росія: Кожурін Віктор

Щоранку о 09:00 в Україні оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. Кожен ранок ми згадуємо всіх загиблих унаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Сьогодні згадуємо уродженця Болграда Кожуріна Віктора Володимировича, який загинув від рук російських окупантів 20 січня 2015 року.

Віктор Кожурін народився 21 грудня 1991 року у Болграді, де мешкав до досягнення шкільного віку. Потім за сімейними обставинами переїхав до м. Миколаїв, де у 1997 році пішов навчатися до школи №52. Закінчив школу у 2006 році та вступив до вищого професійного училища №21, де на базі технікуму був випробувальний технологічний факультет. Здобув освіту технолога легкої харчової промисловості.

Після проходження термінової служби у лавах ЗСУ (смт Десна Чернігівської обл.) Віктор Кожурін у 2013 році продовжив служити за контрактом у 79 десантно-штурмовій бригаді. Останнім часом мешкав у Корабельному районі м. Миколаїв.

Кожурін Віктор загинув 20 січня 2015 року. Цього трагічного дня група військовослужбовців 79 десантно-штурмової бригади поверталася після успішного виконання бойового завдання з розмінування проходу в аеропорт міста Донецьк до розташування своєї частини в селищі Водяне (2,5 км від злітної смуги).

Група потрапила під обстріл супротивника із РСЗВ «Град». Десантники сховалися у руїнах, проте через обстріл частина бетонної стіни обрушилася і поховала під собою двох бійців. Одним із загиблих солдатів був Віктор Кожурін, старший сапер інженерно-саперної роти.

Віктор був єдиним сином у батьків, а ось своєю сім’єю створити так і не встиг. Планував створити свою родину із коханою дівчиною. Але цим планам не судилося збутися. Віктору Кожуріну було лише 23 роки. Після прощання у Миколаєві Віктора поховали у селі Владичень, де тоді проживали його мати та бабуся.

Указом Президента України №282/2015 від 23 травня 2015 р., «За особисту мужність та високий професіоналізм, виявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», старший солдат Віктор Кожурін нагороджений орденом «За мужність посмертно), а також нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).

13 квітня 2018 року в школі №52 м. Миколаїв відбувся урочистий мітинг з нагоди відкриття меморіальної дошки на згадку про загиблого в АТО випускника, уродженця Болграда, воїна-десантника Віктора Кожуріна. Цього дня у дворі школи, окрім педагогів та учнів, зібралися рідні та близькі люди загиблого, а також ветерани АТО – його бойові побратими. Право відкрити меморіальну дошку на честь Віктора Кожуріна було надано матері загиблого Героя.

Відкриття дошки в школі, де навчався Віктор в м.Миколаїв

В 2023 році вул. Горького в с.Владичень Болградської громади перейменували на вул. Віктора Кожуріна.

Поділитись
Зараз читають