Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Памʼяті тих, кого вбила Росія: Гульченко Роман

16 Серпня 2023 09:00
Лілія Биковська
Памʼяті тих, кого вбила Росія: Гульченко Роман

Щоранку о 09:00 в Україні оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. Кожен ранок ми згадуємо всіх загиблих внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Сьогодні згадуємо уродженця міста Татарбунари Білгород-Дністровського району Гульченка Романа Олеговича, який загинув від рук російських окупантів у січні 2017 року. 

Роман народився 29 серпня 1986 року в місті Татарбунари. У 2004 році закінчив 11 класів Татарбунарської загальноосвітньої школи № 1. Батько працював у міліції, і Роман змалку мріяв стати військовим або міліціонером. Після закінчення школи Роман вступив на юридичний факультет технікуму економіки та права. 

Одружившись, Роман мешкав із сім’єю у селі Дальник Одеського району, працював начальником охорони у торговому центрі меблів. Згодом повернувся до рідного міста, працював охоронцем на СТО та у ювелірній крамниці.

12 травня 2008 року вступив на військову службу за контрактом, яку розпочав на посаді стрільця у в/ч А0403. Тоді служив у Миколаєві та Дніпрі.

В серпні 2014 року добровільно вступив на контрактну службу в 79-ту окрему десантно-штурмову бригаду, в/ч А0224 міста Миколаїв. Виконував бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції на Сході України.

Роман – учасник оборони Донецького аеропорту. В лютому 2015 року в районі Дебальцевого взвод Гульченка виконав успішну операцію із захоплення в полон бойовиків. Тоді він отримав військове звання молодшого сержанта, був призначений  командиром десантно-штурмового взводу десантно-штурмової роти 1-го десантно-штурмового батальйону.

Загинув герой 30 січня 2017 року поблизу села Водяне Донецької області. Противник застосував танки, артилерію та міномети. Під час бою по позиції десантників влучила міна калібру 82-мм, Роман загинув від чисельних поранень, прикривши своїх товаришів.

1 лютого 2017 року з Романом прощались у військовій частині в Миколаєві. Поховали героя у рідному місті  Татарбунари. У нього залишилися батьки, сестра та донька.

Роман нагороджений орденом «За мужність» III ступеня та вже посмертно нагороджений орденом «За мужність» II ступеня.  14 вересня 2017 року вулицю Московську перейменували на честь загиблого героя АТО Романа Гульченка.

На фасаді Татарбунарської загальноосвітньої школи № 1, де навчався Роман, встановили меморіальну дошку на його честь.

Поділитись
Зараз читають