Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Пам’ять про злочини окупантів не змити: в Ізмаїлі відкрився перший патріотичний мурал (Фото)

02 Червня 2024 15:30
Альона Колеснік
Пам’ять про злочини окупантів не змити: в Ізмаїлі відкрився перший патріотичний мурал (Фото)

Пошкоджений шахедами ізмаїльський «стакан», вежа з гніздом лелек та душі загиблих героїв у вигляді парашутиків кульбаби стали елементами першого в Ізмаїлі патріотичного мурала. Про це повідомляє інтернет-видання “Махала”.

Стіна будівлі, на яку нанесено зображення, виходить у двір парку мініатюр, який є частиною Ізмаїльського військово-історичного музейного комплексу. Офіційне відкриття вуличної картини «Незламний Ізмаїл» відбулося 1 червня. Протягом тижня вхід для відвідувачів парку мініатюр буде вільним.

«Ідея зображення належить нашим науковим співробітникам. Спочатку думали намалювати на стіні знамениту марку про «русский корабль», але потім подумали, що це вже заїжджена тема. Тоді нашим співробітникам прийшла думка: адже у нас у місті є такий банер із маркою, він висить на адміністративній будівлі Українського Дунайського пароплавства. І якщо ми намалюємо будівлю УДП із банером, то це буде набагато краще та ексклюзивніше, ніж просто намальована марка. 

Лелека, який також присутній на картині, – це ж негласний символ Ізмаїла. Він у нас багато років живе. І гучні концерти проводилися неподалік, але лелека нікуди не переїжджає. Він символізує незламність Ізмаїла та України.

Цей мурал також стане даниною пам’яті героям-ізмаїльцям, які загинули у цій війні. У пух кульбаб, який летить до неба, ми заклали такий сенс: це душі наших загиблих героїв з Ізмаїла. З 2014 року до сьогодні їх вже 44 людини. І дай Боже, щоб нічого більше не довелося домальовувати. У мирний час цей мурал підсвічуватиметься, а душі – пушинки кульбаби – ще більше підсвічуватимуться, оскільки вони намальовані люмінісцентними фарбами», – розповів про задум зображення директор Ізмаїльського військово-історичного музейного комплексу Валерій Пастернак.

Майстром, який реалізував задум музейників, став викладач школи № 2 Сергій Денисов, його було прийнято на півставки художником в штат музейного комплексу. 

Навесні викорчували чагарники дикого винограду, що ріс біля стіни, прибрали бур’яни. З квітня Сергій Денисов розпочав роботу. Працював помалу, іноді йому допомагали його шкільні вихованці. На розпис «полотна» площею близько 50 квадратних метрів пішло майже два місяця.

Фарба використовувалася незмивна – акрилова. Її було витрачено три десятилітрові відра, плюс фарбник. Фарбу використовували ту, що закуповувалась для ремонту, який наразі проводиться у приміщеннях військово-історичного музейного комплексу.

«Все за кошти музею, багато грошей не витрачено», – посміхається Валерій Пастернак.

Картину, за словами Валерія Олександровича, можливо, доповнюватимуть ще якимись деталями.

«У цьому муралі закарбовано злочин окупантів, який вони скоїли 2 серпня 2023 року, коли завдали шахедами ударів по адміністративній будівлі УДП та по будівлі морського вокзалу. Споруди все одно колись будуть відновлені, а на муралі пам’ять про цей злочин залишиться. І коли у мирний час до Ізмаїла приїжджатимуть люди, ми будемо їм показувати приклад злочину, який скоїв у нас окупант», – каже Валерій Пастернак.

На території парку мініатюр у день відкриття відвідувачі також мали можливість побачити фотографії із муралами, які колись прикрашали стіни у Маріуполі, Бахмуті та Авдіївці. Ці унікальні світлини – експонати фотовиставки, яка носить назву «Зруйновані та замальовані окупантами мурали».

Керівник військово-історичного музейного комплексу Валерій Постернак дав зрозуміти, що в Ізмаїлі можуть з’явитися і інші патріотичні зображення на будівлях.

«Ми не проти малювати мурали, особливо у тих місцях, де збирається молодь. Потрібно цими зображеннями розказувати про наших героїв підростаючому поколінню. На будинках шкіл, наприклад, можна малювати. Ми завжди відкриті для пропозицій», – зазначив він.

Поділитись
Зараз читають