Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Одягти ляльку в аутентичний костюм: центри національних культур в Болграді розпочали новий проєкт

26 Листопада 2023 15:00
Анастасія Володимирова
Одягти ляльку в аутентичний костюм: центри національних культур в Болграді розпочали новий проєкт

У Болградській громаді центри національних культур розпочали реалізовувати новий проєкт. Його ідея – створення унікального одягу для ляльок, що відображає багатство національних традицій. Майстрині, які представляли різні національні культури Бессарабії, поділились своїми вміннями та ідеями. Журналістка видання «Махала» дізналася про ідеї, плани та особливості роботи.

Центр гагаузької культури


В  обласному центру гагаузської культури в с.Виноградівка Болградської громади ляльок почали виготовляти майже вісім років тому. Всі вони ручної роботи. Наразі  ляльки прикрашають полиці центру та часто служать подарунком для гостей закладу. Кожна лялька має свій характер, передає енергетику майстрині, яка її виготовила.

 «Створення ляльок у  нашому центрі – це спосіб висловити свою фантазію, талант та творчі здібності. Першими майстринями ляльок були Ольга Перевалова, Ганна Молла. Часто я й сама намагалась відтвори образ та виготовляла деталі. Важливо було доповнити образ такими елементами одягу, як киптар, чарики. Процесс збору матеріалів для одягу теж цікавий. Спочатку обираються різноманітні тканини для одягу , як правило зі старих суконь, але в доброму стані, нитки, намистини, стрічки, мережива та квітки, щоб створити деталі та  прикраси», – розповіла директорка Центру Ольга Кулаксиз.

За її словами, першим кроком до створення образу ставали викрійки для майбутньої сукні. Так, навіть маленька сукня для ляльки мала викрійку. З ретельністю та точністю майстрині вирізали шматочки тканини, приділяючи особливу увагу кожній деталі. Потім починався процес зшивання, що  вимагав терпіння та акуратності. А після вже додавалися прикраси, вишивки чи аплікації, щоб надати сукні унікального вигляду.

«Кожна  деталь у створенні наших ляльок  має значення. Ми  уважно додавали намистини на лінію шії, пришивали  маленькі блискітки на корсет або робили мереживні деталі. Це той самий момент, коли лялька  починає набувати свого неповторного вигляду. Це дивовижне почуття: бачити, як шматочки тканини перетворилися на чудове вбрання для ляльки. Кожен шов, кожна деталь нагадують, яким був цей захоплюючий процес творчості»,  – поділилася Ольга Кулаксиз.

Центр болгарської культури

В обласному центрі болгарської  культури в м.Болград ляльок вдягнули в костюм етнічної бессарабської болгарки. Ідея створення ляльки з`явилась декілька місяців тому.

 «Процес реалізації ідей від задуму до втілення тривав близько двох місяців. Ми пишаємося тим, що коли в центрі з’являється спільна ідея, ми з легкістю та ентузіазмом за короткий час втілюємо її в життя. Немає тих, хто залишився б байдужим  до спільної справи»,  – розповіла директорка Центру Галина Іванова.

Також пані Галина розповіла,  що більшість у колекції – це збірний чийшийський образ. Цьому образу притаманна  сукня з помаранчевою хусткою. Ляльки у чорній сукні можна віднести до села Нові Трояни. Квітки у волоссі також залежали від селища. В одному селі – дві квітки, в інших – одна, а в деяких взагалі з квіток робили корону.

Цей проект став не лише творчим проявом, а й поєднанням  культур Бессарабії.  Він підкреслив важливість збереження та передачі традицій і те, що мистецтво може бути універсальною мовою, яка об’єднує людей у всьому світі.

«Лялька – це втілення краси жіночності, працьовитості. Саме вона  берегиня сімейного вогнища. «Січку заварти краю жената» – все обертається  довкола жінки. Поки що у нас переважають жіночі образи, над якими варто ще попрацювати. У майбутньому ми плануємо, щоб були й чоловічі образи»,  – додали працівники Центру болгарської культури.

Колекції ляльок перевершують очікування, ставши симбіозом краси та глибини культурної спадщини. Кожна лялька в Центрі привертає увагу, даруючи радість та захоплення, адже несе у собі не лише розкіш, а й душу свого народу.

Наразі ляльки можна придбати у Центрах національних культур. В обох закладах планують розширювати колекції. Для деяких людей ляльки ручної роботи стають об’єктами колекціонування, бо вони унікальні та ексклюзивні.

Поділитись
Зараз читають