Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Обережно, небезпечна риба! В Одеській області зареєстровано новий випадок захворюваності на ботулізм

18 Квітня 2024 12:00
Наталя Іванова
Обережно, небезпечна риба! В Одеській області зареєстровано новий випадок захворюваності на ботулізм

У 2024 році це вже другий зареєстрований випадок захворюваності на ботулізм. Перший стався у лютому в селі Кубей – там чоловік отруївся м’ясною консервацією. Про це повідомляє “Махала” з посиланням на Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Новий випадок зареєстрували 12 квітня. Мешканець Одеської області отруївся в’яленим лящем, виготовленим у домашніх умовах. Наступного дня у хворого з’явився біль в животі, слабкість, здуття живота та головний біль. Через день приєднались такі симптоми, як порушення зору, сухість в роті, порушення ковтання.

Чоловік був госпіталізований в Одеську міську клінічну інфекційну лікарню, де йому надали необхідне лікування та ввели ботулінічний антитоксин,  який є найдієвішим засобом при лікуванні ботулізму.

Як уберегтися від ботулізму?

Треба уникати споживання продуктів домашнього  виробництва, особливо, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання або  транспортування. Це стосується таких продуктів:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • овочевих консервів домашнього виробництва.

За найменшої підозри на ботулізм треба негайно звернутися до лікаря!

Довідково:

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробами групи клостридій Clostridium botulinum. Ці мікроби у великій кількості присутні в ґрунті та в мулі річок та озер, куди потрапляють з фекаліями тварин. 

Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Найчастіше його можна виявити в продуктах домашнього приготування.

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Спочатку з’являються короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

Надалі з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться  на відчуття «грудки» в  горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

Поділитись
Зараз читають