Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Немає іменної таблички – значить не вона: в Аккермані не збираються зносити пам’ятник Зої Космодем’янській

03 Серпня 2023 11:03
Ганна Ковальова
Немає іменної таблички – значить не вона: в Аккермані не збираються зносити пам’ятник Зої Космодем’янській

Таку відповідь надав виконком Білгород-Дністровської міської ради на запит організації “Декомунізація.Україна”.

Зоя Космодем’янська – радянська комсомолка-диверсантка початкової фази німецько-радянської війни. Під час війни — перша жінка, що отримала звання Героя Радянського Союзу. У радянській пропаганді увійшла в історію як уособлення патріотизму та самопожертви.

І в теперішній час вона у повний зріст займає почесне місце на шкільному подвір’ї ЗЗСО №2. Для чого? Який це вклад у розвиток підростаючого покоління?

Громадська організація надіслала запит на зніс цього витвору радянського мистецтва, але з’ясувалося, що у Законі “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” є «дірки» – оскільки скульптура не є пам’ятником, її можна не зносити.

А так як на «скульптурі» немає іменної таблички, можна зробити вигляд, що це не Зоя Космодем’янська.

«Розташована скульптура, не має статусу пам’ятника національного або місцевого значення. Також відсутні підтверджуючі документи будь які надписи таблички які свідчать по те що пам’ятник носить ім’я конкретної історичної особи.  Тому більшістю голосів представників профспілкової організації ЗЗСО №2 прийнято рішення щодо безпідставного демонтажу пам’ятника», – сказано у листі виконкому Білгород-Дністровської міської ради.

Ось так. Зніс немає ніяких підстав, тому обличчя радянської пропаганди й надалі буде красуватися на подвір’ї навчального закладу.

До речі, це не єдиний пам’ятник, який потребує зносу, але досі стоїть на своєму місці. Детальніше про це Махала розповідала раніше.

Поділитись
Зараз читають