Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

На території Ренійської громади планують побудувати трубопровід для експорту зеленого водню 

29 Травня 2024 12:00
Олександра Сергєєва
На території Ренійської громади планують побудувати трубопровід для експорту зеленого водню 

Грант на реалізацію проєкту H2U отримала компанія «Водень України» від Великої Британії. Компанія вже уклала договір з НВЦ «Укрпромресурс» для розробки техніко-економічних розрахунків будівництва водневого трубопроводу Рені-Галац –  ключового компонента водневого проєкту. Про це повідомила пресслужба компанії. 

Протягом наступного року Укрпромресурс має виконати комплекс робіт, включаючи інженерні вишукування, маркетингові дослідження ринку, аналіз ризиків та підготовку ключових техніко-економічних показників для пропонованого трубопроводу.

Трубопровід Рені-Галац має величезне стратегічне значення, адже стане важливим каналом для експорту українського водню на європейські ринки 

Це дасть змогу створити у громаді багато робочих місці. Угоди щодо працевлаштування вже укладено з ГО «Ренійська міська громадська організація інвалідів», ГО Ренійська Жіноча Варта» та з Організацією ветеранів Ренійської міської територіальної громади.

Що передбачає реалізація проєкту?

Проєкт H2U має на меті революціонізувати виробництво енергії в Україні шляхом використання відновлюваних джерел для виробництва «зеленого» водню, чистого та універсального енергоносія.

Так, в Одеській області планується побудувати завод з відновлюваного водню, призначеного для виробництва відновлюваної електроенергії та «зеленого» водню для внутрішніх потреб і експорту в країни ЄС.

Крім того, проєктом передбачено будівництво сонячної та вітрової електростанцій потужністю 120 МВт і 80 МВт відповідно, а також оцінку можливості підземного зберігання водню в соляних утвореннях Одеської області. Такий підхід забезпечить надійне енергопостачання, здатне протистояти зовнішнім перебоям.

Мета проєкту – підвищення енергетичної безпеки, скорочення викидів вуглецю та сприяння економічному зростанню в Одеському регіоні та за його межами.

Поділитись
Зараз читають