Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

На фронт пішов добровольцем: ренійці провели в останню путь Івана Хергеледжи

04 Вересня 2024 18:22
Микола Григораш
На фронт пішов добровольцем: ренійці провели в останню путь Івана Хергеледжи

29 серпня на фронті загинув мешканець міста Рені 24-річний Іван Хергеледжи. Вчора ввечері він повернувся додому на щиті, а сьогодні ренійці провели загиблого воїна в останню путь. На прощанні із Захисником, який віддав своє життя заради свободи та незалежності України, побував і журналіст «Махали».

Ренійці супроводили труну з тілом воїна живим коридором від вулиці Дунайської (міський морг) до його будинку на вул. Госпітальній, після чого, також живим коридором, супроводжували його по вул. Вознесенській до Свято-Вознесенського собору, де пройшло відспівування.

Попрощатися з Героєм прийшли родичі, друзі, побратими. Всі, хто знав Івана Хергеледжи, просто не могли повірити в те, що трапилося, не кажучи вже про сім’ю і близьких родичів, для яких його загибель стала величезним ударом та важкою, непоправною втратою.

«Ванюша був дуже сміливий, дуже відважний та дуже добрий хлопець. Він навчався у ПТУ в Ізмаїлі, працював у порту та в інших місцях. На фронт пішов добровольцем вісім місяців тому, пройшов у Італії тримісячну підготовку. Де конкретно він воював, я не знаю, але ми чули, що він був і на Харківському, і на Донецькому напрямах», – розповіла рідна тітка воїна Марія Маркович.

За словами Марії Олексіївни, у родині було двоє дітей, Іван та його старший брат Олег, батько воїна працює у Ренійському порту, мама працювала у супермаркеті, їздила на заробітки.

«Дуже хороша родина, скромні люди, переїхали на постійне місце проживання в Рені із села Чишмікіой. Мій старший брат Трифон, батько Івана, ще 1986 року збудував у місті будинок, діти ходили тут до школи, тож вони вже давно ренійці», – додала вона.

Іван, будучи на фронті, регулярно виходив на зв’язок із рідними, востаннє це було 21 серпня.

«Ваня поговорив із батьками, братом, сказав, що у нього все добре, що дух у нього бойовий, що якщо не вийде приїхати у відпустку, як він планував, то все одно повернеться додому з Перемогою. Він був дуже спритний, рухливий хлопець. Був дуже прив’язаний до батьків, ви знаєте, які традиції у гагаузів, сім’я – це святе. Коли він працював, гроші завжди приносив додому,  частину віддавав батькам. Загибель Івана – це страшна втрата для нас усіх, таке страшне випробування нам Бог дав. Але ми молимося і упокорюємося, на все воля Божа», – сказала Марія Маркович.

Після відспівування у головному храмі міста похоронна процесія у супроводі живого коридору попрямувала вулицею Вознесенською до міського цвинтаря. Поховали Івана Хергеледжи на Алеї слави. 

Поділитись
Зараз читають