Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Митники Бессарабії завадили вивезти з країни незадекларовану колекцію стародавніх монет та ювілейне видання «Кобзаря»

12 Березня 2024 11:52
Наталя Іванова
Митники Бессарабії завадили вивезти з країни незадекларовану колекцію стародавніх монет та ювілейне видання «Кобзаря»

Монети виявили працівники пункту пропуску «Старокозаче-Тудора», а ювілейне видання – на КПП «Серпневе1-Басарабяска». Про це повідомила пресслужба Одеської митниці. 

Нумізматичну колекцію, яка складалася з 92 срібних монет, срібної медалі «За хоробрість 4 ступеню», карбовану у період 1900-1917 років, а також кілька монет 1727 року, зовні схожих на мідні, та монети, метал, датування та походження яких визначити візуально не є можливим, виявили у пасажира рейсового автобуса, що прямував до Молдови. 

Також у колекції були іспанські песо, карбовані у період з 1870 по 1893 роки, німецькі марки та талери, випущені в обіг з 1876 по 1909 роки, французькі франки часів Луї Філіппа І, карбовані протягом 30-их – 40-их років ХІХ століття, британські крони, карбовані з 1821 по 1900 рік, копійки та рублі часів Російської імперії, датовані протягом ХVІІІ-ХХ століть, починаючи з 1723 року, латвійські лати 1929 року випуску та бельгійські франки, випущені в обіг протягом 50-их – 70-их років ХІХ століття.

 Автентичність, вартість та цінність колекції встановлюватиме експертиза. 

А ось рідкісне колекційне видання творів Тараса Шевченка без дозвільних документів, декларування та пред’явлення до митного контролю намагалася вивезти громадянка України на власному автомобілі. 

За інформацією з відкритих джерел, з нагоди 125-річчя від дня народження Тараса Шевченка Урядовий ювілейний комітет ухвалив видати в 1939 році у Державному літературному видавництві України повну збірку поезій. Форзац до видання виготовив відомий український художник, архітектор та графік, засновник української професійної університетської архітектурної та художньої освіти Василь Кричевський. Збірка ілюстрована 31 малюнком майбутнього Народного художника України Івана Іжакевича.

Наклад у 20 тисяч екземплярів дуже швидко розійшовся серед читачів та бібліотечних фондів країни,  і вже у 50-их роках минулого століття книга мала великий попит серед букіністів.

Нумізматичну колекцію та «Кобзар» 1939 року видання тимчасово вилучено. Подальшу долю власників та їх майна вирішуватиме суд.

Поділитись
Зараз читають