Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Мешканці Саратщини зібрали на благодійному ярмарку майже 111 тисяч гривень для ЗСУ (Фото)

28 Жовтня 2024 10:30
Алла Корінь
Мешканці Саратщини зібрали на благодійному ярмарку майже 111 тисяч гривень для ЗСУ (Фото)

У неділю, 27 жовтня, після Божественної літургії, на подвір’ї Саратського Свято-Покровського храму Православної церкви України, під гаслом “Молимося за тебе, Україно!” відбувся благодійний православний ярмарок на підтримку Збройних сил України.

Ще до оголошеного часу початку заходу тут було велелюдно та жваво. Прийшли саратці, приїхали мешканці сіл громади зі Світлодолинського, Камчика, Новоселівки, Михайлівки тощо, а також населених пунктів колишнього Саратського району – Ярославки, Байрамчі, Плахтіївки… Були присутні мешканці Арцизу,  Татарбунар, Білгород-Дністровського. Відвідала захід й журналістка інтернет-видання “Махала”.

До зібрання звернувся настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Владислав Шіман. Саме він три роки тому надихнув ідеєю, став ініціатором та організатором цього заходу, який носить особливий сенс, має бути прикладом єднання у важкі часи та міцної підтримки народом українського війська, яке важко виборює у війні волю та незалежність нашої Батьківщини. 

“Сьогодні наша мета – підтримати бійців Річкової флотилії України. Це люди, які боронять Південь. У складі флотилії воює наш земляк, полковник Збройних сил України Дмитро Шевченко. Всі кошти, які будуть зібрані сьогодні, будуть передані їм. Ми маємо пам’ятати: якщо ми будемо єдині – ми будемо сильні, і ніякий ворог нам не буде страшний. Це підтверджує наша історія – як давня, так і та, що відбувалася всього 100 років тому. Коли після Жовтневого перевороту, або революції, люди думали: якось воно обійдеться, вони там розберуться… “Розібралися”: війною внутрішньою, голодомором, великим поневоленням. Це несе висновок: якщо ми будемо єдині, ніякий ворог нам не страшний. Тим паче якщо ми будемо єдині з Богом. Благословляю вас на усі добрі справи. І дякую Збройним Силам України, які нас захищають. Тому що без них ніяких ярмарків, ніяких служб та ніякого життя повноцінного не було б...” – наголосив отець Владислав. 

І ярмарок закипів, загомонів. Дорослі та діти пропонували товари та вироби, у які вклали старання та любов, бажання своїм внеском допомогти українському війську у його важкій боротьбі з ворогом за волю та незалежність нашої Батьківщини. Тут були різноманітні кулінарні, особливо кондитерські вироби, витвори народного мистецтва – художні картини та вишиті ікони, поробки прикладного мистецтва, а також бессарабське  вино, фрукти, квіти… Навіть живі кошенята та пір’я павича. 

Трохи осторонь приваблював смачним ароматом зварений у казані на багатті справжній таджицький плов, над яким чаклував побратим Дмитра Шевченка, воїн Української річкової флотилії Алі Шукуров. 

Особливої атмосфери та настрою додало ярмарку творче тріо Валерія Цуркана, Івана Варлана та Григорія Мотка. Почувши про те, що в Сараті планується такий захід, Валерій Іванович висловив бажання взяти участь і потішив присутніх народними та авторськими піснями і мелодіями. І було для нас, українців, дуже символічно та характерно, коли виття чергової повітряної тривоги було заглушене запальною музикою… 

Цікавим моментом ярмарку, за прикладом минулого року, став аукціон. Офіцер ЗСУ Олександр Сухарський представив як лот коробку від набоїв та гільзу від снаряда. Його батько, громадський активіст Анатолій Сухарський, запропонував трофейну російську плитоноску, яку придбав ветеран російсько-української війни Олександр Савченко з Сарати.

А величезну гільзу від протитанкового снаряда для гармати “Рапіра” забрав у Арциз парафіянин храму Митрополита Кіпріяна Православної церкви України Олег Хомяк.

Олександр Сухарський передав до Саратського історико-краєзнавчого музею прапор Перемоги від 21 окремої бригади Національної гвардії України міста Кривого Рогу. 

Цього дня настоятелю Свято-Покровського храму Владиславу Шіману було вручено подяку за проявлені мужність та вірність, високу громадську позицію, значний внесок у боротьбу за територіальну цілісність та захист національного суверенітету України на південному напрямку під час російсько-української війни від річкової флотилії. “Ваша ініціатива та вагомий внесок допомагають пришвидшити Перемогу України. Ми цінуємо ваш внесок у нашу спільну боротьбу”,  – йдеться у листі подяки за підписом командира річкової флотилії ВМС ЗС України капітана 1 рангу Сергія Кирилова. 

Дуже відповідально і старанно виконувала свої копіткі обов’язки казначей Олена Раду. З самого початку вона оголосила про надходження до спецрахунка парафіяльної ради Свято-Покровського храму, призначеного саме для збору коштів для ЗСУ. Від тих, хто не зміг бути присутнім на ярмарку з поважних причин, у тому числі перебуваючих нині за кордоном, на початок ярмарку надійшло майже 7 тисяч гривень. 

Після копітких підрахунків громадськості було оголошено про підсумки збору: 110 тисяч 887 гривень 50 копійок. Гроші були відразу передані полковнику ЗСУ Олександру Шевченку. 

Збір коштів на підтримку українського війська продовжується.

Поділитись
Зараз читають