Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Мешканець Одещини після смерті став донором нирок та врятував життя двом дітям

22 Травня 2024 17:30
Олександра Сергєєва
Мешканець Одещини після смерті став донором нирок та врятував життя двом дітям

Молодий чоловік з Одеської області загинув у моторошній ДТП. Щоб її чоловік “жив” й після загибелі, його дружина надала згоду на вилучення органів для донорства. Про це розповіли в національній дитячій спеціалізованій лікарні “Охматдит”. 

Завдяки цьому вчинку лікарям Охматдит вдалося врятувати двох хлопчиків 11 та 16 років. 

11-річний хлопчик Льоша з Харківської області з народження боровся за життя, адже народився з вадою  сечовидільної системи та хронічною хворобою нирок.

Льоша довго очікував на пересадку – понад рік він жив у лікарні та був залежним від гемодіалізу. 

Другим хлопцем став 16-річний пацієнт, який також отримав шанс на нове життя завдяки проведеній трансплантації. 

«Трупна трансплантація завжди є екстремальною, тому що в нас досить короткий термін від часу вилучення органу до пересадки. І тому спеціалісти виїхали опівночі. Завдяки поліції шлях у майже 500 кілометрів вони подолали екстремально швидко. Саме тому нам вдалося швидко транспортувати органи до Охмадиту. А за цей час ми підготували хлопців до трансплантації», – розповів про складнощі хірург-трансплантолог Охматдиту Олег Годік. 

Ситуація маленького Льоші була дуже складною. Через порушення відтоку сечі та постійні інфекційні процеси в нирках його дуже довго довелося готувати до операції – рідні нирки видаляли по черзі, а їх нестачу компенсували діалізом. 

Однак все вдалося і хлопці отримали шанс на нове життя. Попереду на них чекає етап реабілітації, після чого вони повернуться додому.

Лікарі Охматдиту закликають людей змінити своє ставлення до трансплантації, адже зараз вкрай рідко люди жертвують органи. Рідних вже не повернеш, проте їх смерть може подарувати життя одразу декільком людям.

Поділитись
Зараз читають