Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Контракт крутіший за мобілізацію: ізмаїльські прикордонники запрошують на військову службу за місцем проживання

10 Липня 2024 12:40
Альона Колеснік
Контракт крутіший за мобілізацію: ізмаїльські прикордонники запрошують на військову службу за місцем проживання

З першого червня цього року Державна прикордонна служба України запустила масштабну кампанію з додаткового набору на контрактну службу. Загалом у штат ДПСУ планується прийняти 15 тисяч осіб. Завдяки потужному поповненню будуть сформовані нові підрозділи, озброєні артилерією та іншими засобами ураження техніки супротивника. Ці формування триматимуть оборону вздовж усієї лінії державного кордону.

Законодавчий ґрунт для майбутніх нововведень був закладений у квітні 2024 року, коли парламентарі проголосували за зміни, внесені до закону України “Про Державну прикордонну службу України”. В них йдеться і про майбутнє нарощування людського ресурсу.

17-й прикордонний загін ім. полковника Олександра Жуковського, який здійснює свою діяльність у межах Ізмаїльського та Болградського районів, також розгорнув кампанію з набору контрактників. Минулого тижня з метою широкого інформаційного охоплення представники прикордонного загону провели брифінг. Побувала на ньому і журналістка інтернет-видання «Махала».

На зустріч із місцевими ЗМІ прийшли заступник начальника прикордонного загону з персоналу підполковник Віктор Сапунжи, старший офіцер відділу комплектування старший лейтенант Людмила Лук’янова, а також представник прес-служби прикордонного загону сержант Юрій Слободяний.

Юрій Слободяний

Спікери розповіли про правила та вимоги поточного набору, акцентували увагу на деяких мотиваційних «фішках».

Так, Ізмаїльський прикордонний загін набирає на службу за контрактом чоловіків віком від 18 до 60 років, із задовільним станом здоров’я та без проблем із законом (у кандидатів не повинно бути відкритих кримінальних проваджень). Місце проживання кандидатів не має значення: приймаються мешканці як Ізмаїльського та Болградського, так і інших районів Одеської області, а також інших регіонів України.

Головна «фішка» нового набору, за словами учасників брифінгу, полягає у наданні контрактнику права самостійно обирати місце проходження служби. Новий співробітник прикордонного загону перші шість місяців гарантовано служить в обраному ним населеному пункті. Для порівняння: військовослужбовець, який прийшов служити до прикордонного загону по мобілізації, такого права не має.

Стосовно того, що чекає контрактника через півроку, підполковник Віктор Сапунжи повідомив наступне: «Підписуючи контракт, військовослужбовець дає згоду на проходження служби у будь-якому регіоні України. Але нещодавно вийшло внутрішнє розпорядження, згідно з яким контрактники, які добре зарекомендували себе в підрозділах, залишаються на місцях. Тобто якщо військовослужбовець позитивний, сумлінно ставиться до своїх обов’язків з охорони державного кордону, в ньому будуть зацікавлені. Здебільшого ж переводять мобілізованих, контрактники найчастіше залишаються».

Віктор Сапунжи

Розмір окладу прикордонника стартує від 20 тисяч гривень (рядовий склад). До цієї суми можуть бути додані інші нарахування. Наприклад, ще 100 тисяч гривень отримує військовослужбовець, який бере участь у бойових діях. Прикордонник, який несе службу в наряді на узбережжі моря, отримує додатково 30 тисяч гривень. Тобто розмір зарплати залежить від завдань, що виконуються.

До привілеїв контрактників відносяться також безкоштовні харчування та медичне обслуговування, фінансова допомога для вирішення соціально-побутових питань, першочергове право на влаштування дітей до дитячих садків чи закладів освіти.

«У контрактників трохи більше пільг та грошового забезпечення. Наприклад, він може отримувати компенсацію за оренду житла, виплати під час укладання першого контракту, при переміщенні до іншого населеного пункту тощо. У мобілізованого таких можливостей немає», – уточнює Віктор Сапунжи.

Служба за контрактом не стає перешкодою для здобуття вищої освіти на заочній формі навчання. Військовослужбовець має можливість закривати сесії під час відпустки, яку він може брати двічі на рік (по 15 днів).

«Є також можливість безкоштовно навчатись у нашій Національній академії прикордонної служби, а після її закінчення отримати звання офіцера», – додає підполковник.

Майбутню спеціальність у прикордонній службі кандидат теж обирає самостійно. Можна охороняти “зелений кордон”, здійснювати контроль на пункті пропуску. Для тих, хто любить тварин, є посада кінолога. Бажаючі захищати країну зі зброєю в руках можуть служити у підрозділах, які беруть участь у бойових діях.

«Також в нас є можливість кар’єрного зростання. Контрактників, які мають вищу освіту, згодом можуть призначати на офіцерські посади з подальшим присвоєнням офіцерського звання», – наголошує підполковник Віктор Сапунжи.

Термін контракту для рядових військовослужбовців становить три роки, для офіцерів – п’ять. Але під час війни і перші, і другі служать до завершення воєнного стану або оголошення демобілізації. З особами, які мають психологічну або медичну освіту, контракт укладається на рік.

До речі, в жінках прикордонна служба наразі не дуже зацікавлена. Їх, за словами Віктора Сапунжи, беруть лише на медичні та фінансово-економічні посади.

Старший офіцер відділу комплектування Людмила Лук’янова звернула увагу на те, що чоловіки призовного віку, якими зацікавився територіальний центр комплектування (ТЦК), мають можливість укласти контракт з прикордонною службою лише в одному випадку. А саме, коли отримали повістку, в якій йдеться про уточнення даних. Якщо ж буде вручено бойову повістку, такої можливості вже не буде. Чоловік, звичайно, може потрапити на службу до прикордонного загону, але тільки по мобілізації. А це означає, що військовослужбовця буде позбавлено привілеїв контрактників, про які йдеться вище.

З 1 червня і до сьогодні, за словами спікерів, Ізмаїльський прикордонний загін вже уклав контракти із 38 особами. Це працівники порту, держслужби з надзвичайних ситуацій, сізо та інших організацій та відомств.

«Знімаються броні, збільшується кількість повісток, і громадяни усвідомлюють, що їх не мине доля проходження служби. Тому обирають службу за контрактом саме у нас», – пояснює Віктор Сапунжи.

Старший лейтенант Людмила Лук’янова ознайомила з алгоритмом дій для бажаючих служити за контрактом у 17 прикордонному загоні. «З питань, пов’язаних із проходженням контрактної служби, можна звертатися безпосередньо до Ізмаїльського прикордонного загону в Ізмаїлі, або до його підрозділів в інших населених пунктах Ізмаїльського та Болградського районів. Також можна телефонувати за номером 0956546466.

Ми надаємо перелік документів, які потрібно зібрати для попереднього вивчення. Процедура складається з таких етапів як вивчення документів кандидата, проходження ним медогляду та військово-лікарської комісії (ВЛК). У середньому це триває два тижні. Є кандидати, які проходили вивчення за тиждень, а є такі, що за місяць. Дуже багато залежить від стану документів та можливості у людини приїжджати, оскільки відділ комплектування знаходиться в Ізмаїлі.

Зі свого боку ми допомагаємо як з оформленням документів, так і у вирішенні інших питань», – зазначила вона.

Людмила Лук’янова

Віктор Сапунжи уточнив: «Прибуття людини до прикордонного загону для початкового вивчення ні до чого не зобов’язує. Ми роз’яснюємо умови, порядок проходження служби. Якщо людину щось не влаштовує, вона йде. Якщо ж кандидат приймає рішення служити у нас, ми його супроводжуємо на всіх етапах».

Всі, хто вступає на службу за контрактом, приймають участь у 6-денних зборах на базі прикордонного загону. За цей час вони проходять заняття із загальної підготовки та стрільби. Завершуються збори складанням присяги.

Після цього контрактники в обов’язковому порядку направляються на навчання відповідно обраної ними спеціальності.

Кількість людей, з якими Ізмаїльський прикордонний загін може укласти контракт, поки не обмежена. Кампанія за набором триватиме щонайменше до кінця цього року. А у разі наявності вакансій продовжиться і наступного року.

Поділитись
Зараз читають