Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Коли Табаківський ліцей наповниться дитячими голосами: що обіцяє влада

31 Січня 2024 12:00
Тетяна Терзі
Коли Табаківський ліцей наповниться дитячими голосами: що обіцяє влада

Незвично бачити будівлі, де зазвичай галасують діти, такими тихими. Вже два роки Табаківський ліцей працює в режимі онлайн. Не працює і дитячий садочок. Причина – відсутність укриття.

Ми неодноразово писали про те, що мешканцям села Табаки не пощастило: ні в ліцеї, ні в дитячому садочку не було приміщення, в якому можна було б облаштувати укриття. Ми вирішили в черговий раз подивитися, на якому етапі будівництво і коли чекати на введення в експлуатацію цього важливого об’єкту. Це єдиний навчальний заклад громади, де діти навчаються онлайн.

Нас зустрів на подвір’ї директор Табаківського ліцею Григорій Маргарит.

«Для нас це біль. Бо діти втомилися від навчання дома. Їм не вистачає спілкування, рухів, вони багато часу проводять біля комп’ютерів. До того ж немає контактів учня з вчителем, а це негативно впливає на навчання. Але, на жаль, змінити цю ситуацію ми не можемо. Чекаємо тільки, коли завершиться будівництво», – розповів Григорій Гаврилович.

На об’єкті на той час йшли роботи, там працювало декілька чоловіків. Укриття вже накрите бетонним шаром, він має застигнути за декілька тижнів,  робота йде на тому місці, де має бути вхід в укриття – там також заливають все бетоном. За словами директора школи, на швидкість роботи впливають погодні умови – мороз.

За договором, укриття мали б облаштувати до 1 грудня 2023 року. Враховуючи, що попереду багато внутрішніх робіт, то чекати завершення найближчими місяцями не варто. Скоріше за все, цей навчальний рік діти завершать онлайн.

Паралельно з укриттям проходять роботи з облаштування тої частини будівлі навчального закладу, де розміститься дитячий садочок. Тут прогнози директора оптимістичні, внутрішні роботи мають завершити найближчими тижнями. У дитячого садочку буде окремий вхід, йде ремонт в кімнатах для ігор і спальнях, облаштували туалетну кімнату.

Загалом зараз в школі навчаються 178 дітей, а в списках на відвідування  дитячого садочку, 16 дітей. Ця цифра, за словами директора ліцею,  не остаточна, бо багато дітей, особливо якщо батьки працюють в Болграді, зараз відвідують садочки в місті. Батьки вимушені пристосовуватися до обставин.

Після реформи в освітній галузі в Табаках залишиться гімназія з початковою школою і дошкільним відділенням. Старшокласники будуть їздити в опорний заклад – ліцей в місті Болград.

Коли слід чекати завершення робіт з облаштування укриття? Ці питання ми адресували Болградському міському голові Сергію Димитрієву.

«Дуже великий обсяг роботи. Думали, що встигнемо в ті терміни, які були вказані в договорі, але не встигли. Зараз ми продовжили договір з підрядником, і роботи тривають», – повідомив Болградський міський голова Сергій Димитрієв. Але коли закінчуються терміни нового договору і коли укриття буде готове до експлуатація –  він не сказав.

Нагадаємо, на облаштування укриття в 2023 році з бюджету міської ради депутати виділили 9 млн. грн. Підрядника знайшли лише в вересні з другої спроби. Будівництво йшло з нуля. І вже тоді будо очевидно, що за такий короткий термін виконати весь обсяг робіт – не реально.

Фото Софії Чебан

Поділитись
Зараз читають