Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«Хто за це все відповість?»: у Котловинському Будинку культури виявилися проблеми зі стелею

11 Червня 2024 15:00
Микола Григораш
«Хто за це все відповість?»: у Котловинському Будинку культури виявилися проблеми зі стелею

У Будинку культури села Котловина Ренійської громади, який було здано в експлуатацію кілька років тому після капітального ремонту, підтікає стеля у великій залі та бібліотеці. Про це в інтерв’ю Ютуб-каналу «Новини Рені» повідомив депутат міської ради Іван Кобзаренко, надіславши відео, що підтверджує його слова: плями від впливу вологи видно, як то кажуть, неозброєним поглядом.

На ремонт було витрачено близько 500 тисяч доларів. «Це, виходить, все дарма? Хто за це все відповість?», – запитує депутат за кадром, вказуючи на спеціальний отвір на місцях пожовклій стелі, щоб витікала вода, «інакше все звалилося б».

Нагадаємо, що в 1997 році будівля БК постраждала внаслідок пожежі, тоді вигоріла велика зала для глядачів разом з дахом. Обіцянки відновити його звучали з вуст різних чиновників та кандидатів у народні депутати, проте далі за слова справа не йшла. Питання зрушило з мертвої точки лише у 2016 році. «Я вирішив подати робочий проект та провести державну експертизу цього об’єкту, заплативши за це зі своїх власних коштів. Подав я цей проект у міністерство регіонального розвитку та будівництва України та Агентство з міжнародного розвитку та співробітництва Туреччини (TIKA), яке є державною структурою та підпорядковується уряду цієї країни. Представництво TIKA є і в Києві, і ось на початку цього року звідти мені повідомили, що цей об’єкт – Котловинський БК – пройшов конкурс та включений до переліку можливих проектів на 2018—2019 рік», – повідомив автору цих рядків Юрій Димчогло, на той час заступник голови Одеської облради.

Юрій Димчогло

Наше інтерв’ю відбулося у травні 2018 року і вже на початку серпня у Котловині було підписано договір між Ренійською райрадою та агентством ТІКА про співпрацю щодо проекту проведення капітального ремонту сільського Будинку культури та, власне, початку будівельних робіт. Їх загальна вартість становила 499,5 тис. доларів США. Договір, укладений у рамках проекту міжнародної технічної допомоги, скріпили своїми підписами голова Ренійської райради Олег Зуєв та координатор Програми TIKA в Україні Хаджи Байрам Болат.

У серпні 2021 року відроджений Будинок культури був зданий в експлуатацію, у великій залі на 500 осіб на першому після закінчення ремонту концерті був повний аншлаг – усім хотілося бути присутніми на цій довгоочікуваній події!

Велика зала Будинку культури, 2021 рік

«Малюнок як із казки, картинка як зі сну», – сказав тоді зі сцени Юрій Димчогло, звертаючись до глядачів у залі. І ніхто тоді навіть подумати не міг, що не пройде й трьох років, як виявляться такі серйозні проблеми зі стелею.

Втім, директор Котловінського Будинку культури Галина Булгар ще під час ремонту бачила брак та била на всі дзвони.

«Але хто мене чув? Він [підрядник] мене як собаку виганяв: ви не маєте права тут перебувати. Я на час підряду, каже, тут відповідальна особа. Але я ж тут працюватиму! Я бачила повні нестиковки і так далі, як могла проникала туди. Як то кажуть, він мене у двері, я у вікно. Я на той час неодноразово дзвонила в Рені, тоді був Зуєв [головою районної ради], попереджала: тут мені не подобається ремонт, потім все плакатимемо… Те, що на даний момент і відбувається. Три роки працюємо, чесно сказати, я вже навіть не зовсім рада, що воно так. Адже всі бачать гарну картинку, а зсередини проблема, ніхто не знає», – розповіла Галина Булгар.

Галина Булгар

Знають про проблему і відділ культури, і Ренійська міськрада.

«Проблема була, коли був шквальний вітер та дощ навесні. Я зараз точно не пам’ятаю дату. Там підтікало під шифер, під цю нову металочерепицю. І, відповідно, тоді промокли матеріали й у бібліотеці, й у залі. Більше того, у залі плитка набрякла та 10-12 квадратних метрів плиток навіть упало. Потім дах власноруч задули піною, де задувало і вода потрапляла через щілини. Але це все недоробки цього генпідрядника, не зовсім порядного, який неякісно зробив. Для того щоб відновити плитку в залі, там же висота велика. Тобто, причину ліквідували, а ось плитку на місце навряд чи могли поставити», – прокоментував заступник міського голови Іван Стадников.

Іван Стадников

За словами Галини Булгар, щоб переробити зараз цю стелю, потрібні величезні гроші. Іван Кобзаренко вважає, що сьогодні глядачам перебувати у великій залі небезпечно.

«Моя думка, що до великої зали запускати людей вже неможливо. Ця плитка важить чимало. Я спочатку думав, що вона через вологу збільшується у вазі, тому кронштейни, кріплення не витримують. За фактом, виявляється, вона навіть від сили вітру через парусність падає. А якщо це все піде одразу? Впаде вся стеля? За принципом доміно. Хто винен? А хто винен, я не знаю», – сказав депутат, зазначивши, що під час ремонту у нього також виникали питання.

Іван Кобзаренко

«Знайшов мікрометр у селі. Міряв товщину цього покрівельного листа, був незадоволений, що там товщина трохи менша. Потім прикинув гроші, що виходить, і закрив для себе цю тему. Говорю, невже на дві-три штуки зелені хтось піде на таке? На святотатство, ось на таку ницість. Це ті люди, які грамоти отримували. Грамоти треба забирати назад», – додав він.

Відповіді на запитання, хто винен та що робити, не в компетенції ні депутата, ні директора Будинку культури. Сподіваємося, що на них дадуть відповідь компетентні служби. І головне: чиїм коштом усунути ці проблеми?

Поділитись
Зараз читають