Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Хто першим відкрив лаванду для  Болградського району

18 Серпня 2023 11:00
Ганна Ковальова
Хто першим відкрив лаванду для  Болградського району

Сьогодні лавандове поле в селі Василівка називають степовим дивом Бессарабії. Туди приїжджають люди і навіть організовані екскурсії, щоб помилуватися цвітінням рослини. Тут роблять фотосесії  відомі світові зірки, а саме: українська топ-модель, переможниця конкурсу “Міс – Всесвіт – 2022” Вікторія Апанасенко влаштувала тут фотосесію. Але все це могло бути не тільки в селі Василівка, бо першими вирощувати лаванду розпочали кубейці.

Перша спроба глибоко вивчити та впровадити в Болградському районі цю культуру належить доктору сільськогосподарських наук, професору, уродженцю села Кубей Буюклі Михайлу Володимировичу (1928 – 1975). Про це виданню «Махала» розповів директор Кубейського історико-краєзнавчого музею Михайло Сакали.

М.В.Буюклі

Лаванді талановитий дослідник присвятив 15 років свого творчого життя. Він навіть випустив  монографію –  “Лаванда та її культура в срср”. Директор музею показав нам це видання, яке сьогодні є бібліографічною рідністю.

“Батьківщиною лаванди є Європейська частина Середземномор’я, райони Близького Сходу, Передній Індії, Малій Азії та Північної Африки. Ще 2000 років тому римляни отримували лавандову олію. У народній медицині використовувалися суцвіття цього напівчагарника для різних цілей. Олією лаванди лікували забиття, опіки, рани, захворювання шлунка, хвороби верхніх дихальних шляхів. Олію використовують у парфумерії (духи, одеколон) і як заспокійливий засіб при мігрені та неврозі”, – пише автор монографії.

Безумовно, цінність культури велика. Аграрії півдня Одещини це вже усвідомлюють і все частіше повертаються до лаванди. Першими стали сільгоспвиробники Василівки. І як бачимо спроба ця вдала.

 А в Кубеї вже мало хто пам’ятає, що саме тут розпочиналася історія впровадження цієї культури. Безумовно, василівське лавандове поле має добре географічне розташування. Воно знаходиться біля дороги Одеса-Рені. А до Кубея добратися – та ще проблема, про яку ми писали. Але в перспективі можливо і тут згадають досвід відомого земляка.

«Ми, кубейці, пишаємося, що справа нашого земляка, Михайла Володимировича Буюклі, якому він віддав найкращі роки життя, не втрачена, а продовжує жити і має гідних продовжувачів. Синя лаванда відродилася і набула другого життя на полях села Василівка», – сказав Михайло Сакали.

Для довідки. Михайло Буюклі присвятив лаванді 22 наукові роботи. Завдяки вченому лаванда отримала широке розповсюдження в Україні, насамперед в Криму, а також в Молдові. За свої дослідження він став доктором сільськогосподарських наук, професором.

Архівне фото надане Михайлом Сакали.

Поділитись
Зараз читають