Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Хотіли бути Бессарабським, а стануть Шикирлик: комітет повернув історичну назву селищу Суворове Ізмаїльського району

04 Квітня 2024 10:30
Олександра Сергєєва
Хотіли бути Бессарабським, а стануть Шикирлик: комітет повернув історичну назву селищу Суворове Ізмаїльського району

Вчора, 3 квітня, відбулося засідання Комітету державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, під час якого узгодили нові назви для 51 населеного пункту України. Про це розповів нардеп Роман Лозинський. 

Ще два роки тому Суворовською селищною радою було підтримано ініціативу перейменування населеного пункту на Бессарабське, однак зміни назви не відбулося через відсутність чіткої схеми, за якою перейменовуються населені пункти. 

Майже через рік Кабмін визначив механізм перейменування, згідно з яким, спочатку протягом шести місяців громади обговорюють перейменування та приймають рішення, яке передають до Верховної Ради. Верховна Рада, своєю чергою, передає матеріали до Національного інституту національної пам’яті, який спільно з комісією приймає рішення.

Через це сталося, що назву Бессарабське, яке “забронювало” смт Суворове, віддали на минулому засіданні селищу Тарутине.  Чому так сталося?! Бо в інституті нацпам’яті є тенденція повертати населеним пунктам старі дорадянські назви, а селище Тарутине, на відміну від інших населених пунктів, свою назву ніколи не змінювало.

А ось селище Суворове, яке було засноване у 1815 році, тоді мало назву Шикирли-Китай, яку вирішили повернути частково. Тож, рішенням комітету, смт Суворове стане селищем Шикирлик. 

Окремо зазначимо, мешканцям населених пунктів, які потрапили під перейменування, не потрібно буде змінювати документи на нерухомість чи змінювати прописку у паспорті. Адресу згодом будуть змінювати лише юридичні особи, проте витрати буде компенсувати держава. 

Довідково:

Смт Суворове підлягає перейменуванню, бо назване на честь О. В. Суворова (1729–1800) – військового діяча Російської імперії, генералісимуса (1799). У 1769–70 роках на чолі окремої бригади він придушував шляхетську Барську конфедерацію та козацько-гайдамацьке повстання Коліївщину в Правобережній Україні. За наказом Катерини ІІ у 1778 р. Суворов організував депортацію християнського населення з Кримського ханства до Північного Приазов’я. У 1794 році він очолив армію Російської імперії, яка придушила повстання Т.Косцюшка та захопила Варшаву, влаштувавши там різанину. За окупацію Речі Посполитої отримав чин генерал-фельдмаршала, а за Швейцарський похід 1799 чин генералісимуса. Суворов – національний герой та чільний представник героїчного пантеону держави-агресора РФ. 

Фото Ізмаїльської РВА

Поділитись
Зараз читають