Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Ізмаїльська каналізаційна система могла стати наймодернізованішою в Україні, але…

06 Березня 2024 15:00
Альона Колеснік
Ізмаїльська каналізаційна система могла стати наймодернізованішою в Україні, але…

Каналізаційній мережі міста Ізмаїла властиві всі «хвороби», що виникають від старості. Проблему посилював той факт, що колекторна лінія, яка збирала стоки по місту і направляла їх на очисні споруди до целюлозно-картонного комбінату, була єдиною. У разі обвалення чергової ділянки стоки зливались у віддамбовану частину озера Леб’яжого, внаслідок чого не тільки поширювався сморід, а й гинули мешканці водойми. 

А оскільки це озеро пов’язане з Дунаєм, водами якого регулярно наповнюється, такі аварії не могли не позначатися і на екології європейської річки.

«Чиста ріка» – пропозиція для порятунку озера Леб’яжого

Ідея про те, як врятувати озеро, а разом з тим модернізувати каналізаційну систему Ізмаїла, зародилася в умах двох небайдужих до проблем екології людей. У 2014 році начальник департаменту ЖКГ Одеської ОДА Олег Дімов та голова правління БФ «Агенство розвитку та інвестиції південного регіону» Валентина Стойкова розробили концепцію проекту «Чиста ріка». Вона була представлена на конкурс проектів, які планувалося реалізувати в рамках Спільної операційної програми «Румунія – Україна 2014 – 2020». 18 грудня 2015 року рішенням Європейської комісії проект «Чиста ріка» було затверджено. У 2016 році Одеська облрада передала Ізмаїльській міськраді цей проект на реалізацію.

Розробником проекту “Чиста ріка” став інженер ТОВ “Проммонтаж” Сергій Сахарнян. Суть проекту полягала у реконструкції наявних каналізаційних мереж та прокладанні резервного трубопроводу у південній та південно-східній частинах Ізмаїлу. Загалом планувалося прокласти 11 км 226 м труб. 

Проектом було передбачено і реконструкцію каналізаційно-насосних станцій, заміну насосного обладнання, механізмів дроблення та перемелювання каналізаційних стоків, будівництво нових камер-гасників та інше. Загальний бюджет Ізмаїла становив 3 мільйони 510 тисяч 425 євро.

«Чиста ріка» мала виключити надзвичайні ситуації, спричинені техногенними катастрофами у системі каналізації. 

Як реалізовувався проект «Чиста ріка»

Переможцем конкурсу на реконструкцію каналізаційної мережі, оголошеного на електронному майданчику Prozorro, стало приватне багатопрофільне підприємство “КІНГС” Георгія К. Воно виграло, незважаючи на найвищу ціну – 80 166 901 грн…

Роботи розпочались у 2020 року. Генеральний підрядник залучив до виконання частини робіт субпідрядника – одеську компанію «Бестраншейні технології і комунікації». Шляхом проколів на глибині 3 метри співробітники «БТіК» проклали 520 метрів поліетиленової труби діаметром 450 мм, яку «одягли» у кожух діаметром 550 мм. 

Ділянка пролягала від школи № 14 через вулицю Українську, повертала на Нижньосадову та виходила до нової камери перемикання, яка розташовувалась на перетині вулиць Нахімова та Ушакова. 

У районі школи №14 нова труба з’єднувалася з трубопроводом, який, за словами міського голови Андрія Абрамченка, було збудовано ще за радянських часів, але так і не було здано в експлуатацію. Резервна гілка пролягала до КНС-2, розташованої в районі Кривого озера, і виходила до очисних споруд целюлозно-картонного комбінату.

Того ж року шляхом траншейного укладання були прокладені лінії у двотрубному виконанні на ділянці, що починалася від камери перемикання на Ушакова/Нахімова і тяглася вздовж озера Леб’яжого до КНС-1. На той час велися ремонтні роботи і на КНС-1 на вулиці Чкалова.

Планувалося ще прокласти дублюючу трубу від камери-гасника, розташованої на Нахімова, 256-е, до камери перемикання на Ушакова, але не встигли.

4 червня 2021 року виконком в односторонньому порядку розірвав договір із ПБП «КІНГС», заплативши йому загалом 38 621 331 грн. Офіційною причиною розірвання договору стало «Зменшення обсягу закупівлі з одночасним зростанням загальної вартості об’єкту будівництва, що є порушенням п.5. ч.2 ст. 40, ч.5 ст. 41 Закону України “Про публічні закупівлі”.

Але була й інша причина для ухвалення такого рішення.

Темні плями на репутації «Чистої ріки»

Слідчими СУ ГУНП Одеської області по проекту «Чиста ріка» було відкрито два кримінальні провадження, на сьогоднішній день перша справа вже розглядаються в Ізмаїльському міськрайонному суді.

Одними з фігурантів цього провадження виступили начальник Ізмаїльського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства Віталій Б. та керівник ПБП «КІНГС» Георгій К. Як випливає з інформації, що міститься в судових рішеннях, Віталій Б., будучи відповідальним за авторський нагляд за проектом, вступив у змову з генпідрядником Георгієм К. Користуючись службовим становищем, він домігся коригування проектно-кошторисної частини проекту. Так, дорогі склопластикові труби були замінені більш дешевими поліетиленовими, але ціни не були відкориговані. Завдяки чому Віталій Б. та Георгій К. купували труби за завищеними цінами у ТОВ «Ельпласт-Львів» (Львівська область, м. Городок), з керівником якого також вступили в змову.

«Впродовж червня 2020 року – січня 2021 року між директором ПБП «КІНГС» та директором ТОВ «Ельпласт-Львів» укладено п’ять договорів купівлі-продажу. Встановлено, що ПБП «КІНГС» фактично здійснювало закупівлю поліетиленових труб за 1668 грн за договором за ціною – 1 973, 09 грн за 1 метр. Згідно з договорами купівлі-продажу ПБП «КІНГС» придбало за бюджетні кошти у ТОВ «Ельпласт-Львів» 4 267 метрів поліетиленової труби на загальну суму 11 207 257, 29 грн. Проте фактична вартість, за яку придбано зазначену трубу, склала 9 249 719, 4 грн», – йдеться у судовому рішенні.

По іншому кримінальному провадженню проходить колишній директор КП «Бюро сприяння інвестиціям» Валентин С., який розпорядженням міського голови від 9 липня 2019 року був уповноважений виконувати обов’язки менеджера проекту «Чиста ріка».

27 вересня 2019 року через майданчик Prozorro було оприлюднено оголошення щодо проведення закупівлі управлінських послуг – «Зовнішня експертиза «Менеджмент» запровадження проекту «Чиста ріка». Переможцем стало ТОВ «Ресурс. Консалтинг. Партнер», одним із засновників та бенефіціарів якого був Валентин С. Власне, він і продовжував керувати компанією. Директор був призначений номінальний.

«Так, у ОСОБА_9 виник умисел на систематичне заволодіння бюджетними грошовими коштами, шляхом складання завідомо неправдивих актів здачі-приймання наданих послуг та звітів до актів здачі-приймання наданих послуг, а також затвердження таких звітів з боку Виконавця, з метою безпідставного перерахування на розрахунковий рахунок ТОВ «Ресурс. Консалтинг. Партнер» грошових коштів, які були у розпорядженні Виконавчого комітету Ізмаїльського міської ради, як оплата за послуги, які фактично не виконувались», – йдеться у судовому рішенні.

За час роботи проекту “Чиста ріка” ТОВ “Ресурс. Консалтинг. Партнер” отримало на свій рахунок 8 156 000 грн.

Позиція Ізмаїльської міської ради щодо кримінальних проваджень

Виконком Ізмаїльської міськради зараз у суді представляє постраждалу сторону. Від імені виконкому судові засідання відвідує керуючий справами Євген Дубей.

«Є дві кримінальні справи щодо проекту «Чиста ріка», які зараз слухаються судом, поки вони на стадії попереднього розгляду. Від Одеської обласної прокуратури надійшов лист, у якому нас просили надати їм право представляти наші інтереси у суді. Ми це право їм надали», – пояснив Євген Васильович журналісту інтернет-видання «Махала».

На запитання, чому Віталій Б. продовжує обіймати посаду директора Ізмаїльського ВУВКГ, Євген Дубей відповів: «Віталій на сьогоднішній день не відсторонений від роботи. Було рішення суду, на підставі якого його усунули, потім прокуратура більше не зверталася з такими клопотаннями. Якщо буде встановлена його вина судом, буде вирок, тоді ухвалюватимуться рішення».

Щодо тривалого співробітництва з ТОВ «Ресурс. Консалтинг. Партнер» він пояснив: «У нас робота з «Консалтингом» продовжується, ми готуємось до фінального звіту. Ми з ними закінчуємо роботу за тими проектами, за якими спочатку було укладено договори».

Розуміючи, що тема кримінальних проваджень набула суспільного резонансу, Євген Васильович зазначив: «Якщо стосовно осіб, які звинувачуються, буде обвинувальний вирок, вони будуть покарані за всією суворістю закону. Санкції цієї статті (ст.191) дуже серйозні. З конфіскацією майна, із компенсацією збитків. Ми зацікавлені в тому, щоб було виявлено істину».

Підсумки проекту «Чиста ріка»

Наприкінці грудня минулого року проект «Чиста ріка» було закрито. На жаль, його вдалось реалізувати не повністю. Так, із запланованих 11 км 226 м труб було прокладено лише 9 км 446 м. Не було реконструйовано та переобладнано КНС-1 та КНС-2.

На думку керівника справами Ізмаїльського міськвиконкому Євгена Дубея та в.о. директора КУ «Ізмаїльський фонд підтримки підприємців» Наталії Погорелової (вона ж – проект-менеджер «Чистої ріки»), завершити проект у повному обсязі завадило повномасштабне вторгнення.

«Завершальна стадія проекту випала на 2022 рік. Ділянки каналізаційної системи, які підлягали заміні, пролягали через відрізки дороги, якими йшов інтенсивний рух великовантажів. Приїжджали представники Румунії, разом із ними ми виїжджали на місця, показували, чому не можемо продовжити проект», – каже Євген Васильович.

На запитання, чому ці роботи не були виконані до 2022 року, він відповів: «Проект йшов своєю чергою. З першим підрядником було розірвано договір. Через систему Prozorro було оголошено новий конкурс. Ішла процедура, було оголошено переможця, але незабаром почалася повномасштабна війна».

Ще однією причиною незавершення проекту став той факт, що придбати необхідне обладнання під час війни вже не було можливим – або у зв’язку зі знищенням заводів, що його виробляли, або з серйозним подорожчанням.

Однак деякі потрібні закупівлі все ж таки встигли зробити. Так, за час роботи проекту «Чиста ріка» було придбано:

легковий автомобіль Renault Duster NEW (для потреб виконкому, 459 000 грн) – 1 одиниця;

– спеціалізований автомобіль VD F085S2 (2 198 989 грн) – 2 одиниці;

– спеціалізований автомобіль VD F071S2 (1 997 206 грн) – 2 одиниці;

– спеціалізований автомобіль VD P021S2 (1 733 605 грн) – 1 одиниця;

автомобіль для лабораторії RENAULT EXPRESS (для взяття проб води, 726185 грн) – 1 одиниця.

Спеціалізовані автомобілі були передані на баланс Ізмаїльського ВУВКГ, на них вже працюють аварійні бригади. Водоканалу також було передано і автомобіль для лабораторії.

У рамках проекту було придбано і професійне обладнання:

– дизельний генератор двосекційний (3 260 000 грн) – 1одиниця;

– гідравлічна погружна помпа SP65 TM DOA в комплекті з додатковим обладнанням (1 305 435 грн) – 1 одиниця;

– дизельний зварювальний генератор TS 405 EVO TM MOSA у комплекті (для роботи в польових умовах, 1 004 000 грн) – 2 одиниці;

– гідравлічна масляна станція в комплекті з додатковим обладнанням (2 472 900 грн) – 1 одиниця.

Незважаючи на те, що проект «Чиста ріка» був реалізований не повністю, Ізмаїл все ж таки отримав велику користь. Крім того, що оновилися автопарк та обладнання водно-каналізаційного господарства, було запущено резервну каналізаційну гілку, а це означає, що стоки в озеро Леб’яже скидатися більше не будуть. Варто сподіватися, що Ізмаїльська міська рада все ж таки знайде можливості для реалізації незавершених робіт, адже проблем у каналізаційній сфері залишається ще багато.

Поділитись
Зараз читають