Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Голова Арцизької громади розповів, що підкосило фінансові можливості громади та про пріоритети витрат

26 Квітня 2024 11:02
Тетяна Терзі
Голова Арцизької громади розповів, що підкосило фінансові можливості громади та про пріоритети витрат

Голова Арцизької громади Сергій Парпуланський розповів мешканцям про невтішну ситуацію з  наповненням місцевого бюджету та про пріоритетні витрати. Про це «Махала» дізналася з допису у «Фейсбук».

«Вилучення військового ПДФО (в т.ч. ПДФО від поліції та МНС) призвело до зниження дохідної частини бюджету на 28 млн грн або на 15% від власних доходів громади. Підняття мінімальної з/плати цього року збільшило видаткову частину бюджету на 20 млн або на 11%. Ці істотні зміни значно підкосили можливості нашої громади», – зазначив голова громади.

Через обмеження бюджету виникли складнощі з компенсуванням тарифів на водозабезпечення.

«Торік тарифи були на 50% нижчі від собівартості. Цього року підняті тарифи не закривають усі витрати на водозабезпечення, і вже у квітні ми маємо компенсувати майже 600 тис грн витрат на електроенергію «Водоканалу», – говориться в повідомлені.

Одним з основних завданнь він бачить закрити потребу в сонячних батареях для лікарні, де місцевий бюджет фінансує витрати на енергоносії (близько 8.5 млн грн на рік) та «Водоканал», витрати якого на електроенергію перевищили 3 млн грн. Тому громада активно приймає участь у грантових програмах.

Також Сергій Парпуланський розповів, що, незважаючи на складнощі, одним з пріоритетних напрямів залишається підтримка військових.

«Ми не можемо не продовжувати підтримку військових і цього року вже виділили 1.5 млн на дрони. З кожним кварталом ми збільшуватимемо цю допомогу»

Що планується з розвитку соціальної інфраструктури.

«Цього року ми маємо співфінансувати будівництво корпусу 5-ї школи, і якщо все складеться, то й будівництво очисних споруд в Арцизі (за європейською програмою) у розмірі близько 12 млн грн на цей рік. Також хочемо завершити нашу програму зі встановлення бюветів у кожному населеному пункті», – повідомив голова.

Поділитись
Зараз читають