Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Фермери Одещини отримали насіння овочів для борщового набору

16 Травня 2023 17:12
Софія Чебан
Фермери Одещини отримали насіння овочів для борщового набору

В Україні 382 громади отримають насіння овочів для весняної посівної через програму USAID, про це нещодавно проінформувало Міністерство з аграрної політики та продовольства. Серед цього переліку є і громади Одеської області. В рамках програми спеціалісти розробили покрокову інструкцію з вирощування овочів з наданого насіння. Такій набір насіння отримала й переселенка з Бахмута Олена Ільчук, яка вже понад рік проживає разом з родиною в селі Табаки Болградської громади. 

40 тисяч домогосподарств безкоштовно отримають насіння для весняної посівної через Агентство США з міжнародної допомоги. Організацію логістики насіння забезпечує Всеукраїнська асоціація громад. До набору насіння для посіву входять: морква, капуста, редис та інше.

Ми отримали насіння для борщового набору. До нас надійшло приблизно 600 заявок від громад. Ми можемо забезпечити всього 40 тисяч людей – це дуже невелика кількість в масштабах країни”, – каже Іван Слободяник, голова конгресу фермерів.

За даними Держстату, за рік ціни на овочі подорожчали на 34%. Головна ідея цієї програми – забезпечити продовольчу безпеку.

Програма USAID АГРО підготувала для агровиробників інструкції з рекомендаціями для ефективного вирощування та зберігання овочів. Ознайомитись з нею можна за посиланням.

Приклад інструкції

Ми запитали в Олени Ільчук, яке насіння вона отримала та як їм розпорядилася.

“Нам дали гарний набір насіння. Там було багато овочів: кукурудза, капуста, спаржа, цибуля, томати, кріп, петрушка, диня, гарбуз, кавун, кабачки. Загалом 15 найменувань. Город в нас 14 соток, засадили весь, будемо працювати та дивитися, що з цього вийде. Розсаду помідорів я купувала на ринку – так просто бистріше. Але всі інші культури саме з того набору. Для мене це хороша допомога. Працювати я не боюся, бо виросла в селі, знаю, як сапку в руки брати. Але є проблема – вода! Вона привізна, одна машина коштує 250 гривень, якщо поливати городину, то вийде дуже дорого” – розповідає Олена.

Олена Ільчук

Тому жінка вирішила обробляти весь город, але поливати тільки декілька грядок овочів, а щодо інших – вся надія на дощ. 

“Дуже сподіваюся, що в мене все вийде, бо городина – це допомога нашій сім’ї, враховуючи ціни на овочі. Те що виросте – будемо із задоволенням їсти” – сміється жінка.

Поділитись
Зараз читають