Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Дивовижна зустріч морської та прісної води: Чорне море увійшло до Тузлівських лиманів

19 Грудня 2023 11:22
Ганна Ковальова
Дивовижна зустріч морської та прісної води: Чорне море увійшло до Тузлівських лиманів

Екологи національного природного парку «Тузлівські лимани» поділилися фотографіями справжнього природного дива – вода з моря почала заходити до лиманів, які були майже на грані посухи, та врятувала їх від пересихання. Про це повідомили у пресслужбі парку.

Нацпарк “Тузлівські лимани” – це унікальна територія між лиманами та Чорним морем.

У 2020 році через порушення водообміну між заповідними водоймами висохли 5 з 13 лиманів. На деяких окремих ділянках лиманів, де немає води, навіть утворилися поклади солі.

Однак вже навесні 2021 року, на піщаній косі, що розділяє Чорне море і лимани, з’явилася вимоїна по якій морська вода почала надходити до лиманів, однак в недостатній кількості, тож загроза для лиманів залишалася.

Тиждень тому, після декількох потужних циклонів на піщаному пересипі, відбувся морський прорив і Чорне море бурхливо понесло свої води до Тузлівських лиманів.  

Наразі довжина протоки становить — 80 метрів, максимальна глибина — 2 метри, а ширина близько — 12 метрів. Пропускна здатність протоки в середньому складає 50 кубометрів води на секунду, за добу це близько 5 мільйонів кубометрів морської води. 

Тож, загроза висихання минула – природа врятувала сама себе. Тузлівські лимани отримали вже немалий об’єм води з моря і наповнення їх зараз ще продовжується.

Поділитись
Зараз читають