Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Дика природа дельти Дунаю поповнилася пугачами (Фото)

19 Жовтня 2024 14:41
Ганна Ковальова
Дика природа дельти Дунаю поповнилася пугачами (Фото)

П’ять пугачів оселилися в Українській частині дельти Дунаю в рамках програми повернення цього виду у дику природу регіону. Цей випуск є важливим кроком у відновленні місцевої життєздатної популяції птахів та покращення загального стану екосистеми дельти. Про це повідомили в громадській організації “Rewilding Danube Delta”, яка займається відновленням екосистеми в дельті Дунаю.

Пʼять пугачів приїхали до Одещини з Львівщини. Там вони жили у зоопарку. Після переїзду птахи адаптовувалися в Одеському зоопарку, а після – їх перевезли до вольєра поблизу Вилкового в дельті Дунаю, де вони провели кілька тижнів, пристосовуючись до нового середовища.

До усіх птахів прикріплені GPS-передавачі. За їхньою допомогою команда Rewilding Ukraine відстежуватиме рух і поведінку частини пугачів.

“Як вищі хижаки, пугачі відіграють важливу роль у підтримці здоров’я екосистем. Серед іншого, вони контролюють популяції гризунів, які можуть значно збільшитися, якщо пугачі зникнуть. Наприклад, регуляція кількості щурів принесе користь птахам, які гніздяться в цьому районі, оскільки гризуни щороку поїдають значну кількість їхніх яєць. Пугачі є також важливою частиною культури України, оскільки вони часто фігурують у казках та легендах. Збільшення їх кількості в дельті Дунаю може привабити більше туристів, що сприятиме економічному розвитку місцевої громади”, – йдеться в повідомленні.

В ГО також розповіли, що колись Україна була домівкою для численної популяції пугачів, зараз птахи обмежені Поліссям на півночі та Донбасом на сході. Скорочення їх кількості та територій мешкання пов’язане з кампанією зі знищення птахів, яка тривала до 1969 року, а також із турбуванням птахів на гніздах, використанням пестицидів і зіткненнями з лініями електропередач. У дельті Дунаю, де цей вид рідко зустрічався до програми реінтродукції, ці загрози більше не є суттєвими. Пугачі, як правило, залишаються на одній території, якщо їх не проганяють інші сови або їм не бракує їжі. Ці фактори роблять природне повернення птахів у дельту з інших частин України малоймовірним.

Зазначимо, цей випуск є найбільшим за весь час дії програми, в рамках якої наразі випущено п’ятнадцять птахів, і плануються подальші випуски. Перші десять молодих пугачів, що походили з Одеського зоопарку, оселилися в дельті у 2019-2021 роках.

Поділитись
Зараз читають