Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Два «золота» та «срібло»: спортсмени Ренійської громади представили Одещину на чемпіонаті України з французького боксу сават

23 Травня 2024 15:22
Микола Григораш
Два «золота» та «срібло»: спортсмени Ренійської громади представили Одещину на чемпіонаті України з французького боксу сават

Нещодавно у місті Бровари Київської області проходив чемпіонат України з французького боксу сават, у якому взяло участь близько 120 спортсменів із дев’яти областей країни найрізноманітніших вікових категорій: наймолодшим спортсменам було по 10 років, а найстаршому – 34 роки. Серед учасників першості були і представники Ренійської громади, які вибороли дві золоті та одну срібну медаль.

Денис Памбук, 2014 року народження, виступав у ваговій категорії 30 кг, та Микола Черня, 2009 року народження, вагова категорія 65 кг, вибороли «золото», а Петро Хаджиогло, 2009 року народження, вагова категорія 75 кг, став володарем «срібла».

Денис Памбук

Усі троє – вихованці благодійного фонду «Олімпійський фундамент», засновником якого є уродженець Долинського Ренійського громади Георгій Куля. Він давно мешкає в Каліфорнії (США), але багато років продовжує фінансово підтримувати ренійських спортсменів. Георгій сам є боксером, має власний клуб. Юні спортсмени займаються в будівлі колишнього ренійського Клубу моряків під керівництвом досвідчених тренерів.

«Підготував бійців чемпіон світу та Європи Іван Памбук. Діти виступали у складі команди Одеської області. Денис займається в «Олімпійському фундаменті» з трьох років, встиг взяти участь у кількох турнірах, на які їздили із тренером Сергієм Миколайовичем Куля», – розповіла журналісту «Махали» мама юного чемпіона Світлана Памбук.

Денис – продовжувач боксерської династії братів Памбук. Старший Іван, йому 22 роки, сім разів ставав чемпіоном України з французького боксу сават. У 2018 році він удостоївся титулу «Людина року» тоді ще Ренійського району. У липні 2021 року він у складі збірної країни взяв участь у чемпіонаті світу, який проходив у Австрії та у фіналі зустрівся на рингу з представником Сербії, якого у другому раунді нокаутував. Середній із братів, 18-річний Віталій, шість разів ставав чемпіоном України з цього виду спорту, а у чемпіонаті світу у 2021 році, який проходив у Сербії, став срібним призером. У 2023 році Віталій Памбук став стипендіатом Одеської обласної ради, увійшовши до 100 найобдарованіших дітей Одещини. І ось тепер старших братів наздоганяє й молодший Денис.

Брати Памбук: Іван, Віталій та Денис

Чемпіонат відбувся, незважаючи на труднощі організації та проведення національних змагань в умовах воєнного часу. Українська федерація французького боксу сават після завершення першості країни поширила заяву, в якій висловила подяку всім, хто був причетний до того, щоб цей чемпіонат відбувся: «Насамперед це Збройні Сили України, завдяки яким ми можемо проводити змагання, виховувати молодь та виступати на іншому спортивному фронті, захищаючи прапор країни на міжнародному рівні».

На головному фото переможці турниру. Фото надані Світланою Памбук.

Поділитись
Зараз читають