Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Духовий оркестр “Ялпуг” в Болграді: історія створення та сьогодення

09 Листопада 2023 12:00
Анастасія Володимирова
Духовий оркестр “Ялпуг” в Болграді: історія створення та сьогодення

9 листопада в Україні відзначається Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Цей день присвячений усім, хто робить значний внесок у збереження та розвиток культурного багатства країни, а також популяризацію та збереження народних традицій та мистецтва.

Багато років духовий оркестр музичних інструментів «Ялпуг» комунального закладу «Центр культури та дозвілля» Болградської міської ради відіграє важливу роль у створенні атмосфери свят і заходів в громаді. Учасники оркестру супроводжують паради, фестивалі, концерти та інші культурні заходи.

Як починалася його історія створення та чим він живе сьогодні? Дізнавалося інтернет-видання “Махала”.

Духовий оркестр – це один із яскравих елементів музичної культури України. Він є музичним ансамблем, у якому використовуються духові інструменти, такі як труби, саксофони, тромбони, кларнети та інші, та сприяє створенню святкової атмосфери, піднімаючи настрій глядачів та слухачів.

Створення духового оркестру у 2005 році в місті Болград стало важливою подією для спільноти та культурної спадщини регіону. До цього тут функціонував військовий духовий оркестр, але на ту мить він почав розпадатись. Це і стало імпульсом для створення та розвитку нового колективу, адже в місті гостро постала потреба в збереженні та передачі музичної спадщини регіону.

Засновниками міського духового оркестру стали Микола Скомін, Олександр Рибаков, та Володимир Скрябін. Саме вони відіграли ключову роль у формуванні оркестру та його подальшому розвитку.

Спочатку колектив складався з 12-15 музикантів, але з часом він постійно розширювався, що дозволило збільшити репертуар та досягти різноманітності в музичних виступах. Сьогодні “Махала” розповість історію життя головного диригента оркестру Івана Ілліча Банєва. 

Історія диригента почалась у 2010 році. До оркестру Іван Ілліч потрапив кларнетистом, а наразі є головним керівником. Ще підлітком він мріяв про кар’єру стоматолога, але завдяки випадку долі з виключенням його імені зі списку абітурієнтів медичного закладу та об’яві про додатковий набір у культпросвітньому училищі, знайшов своє призвання у музиці.

Там Іван навчився грати на кларнеті та здобув необхідні знання під керівництвом відомих в музичному колі Одещини вчителів, таких як Іван Савелійович Панчев та Григорій Анісімович Вайман. Так почалась складатись доля майбутнього керівника духового оркестру музичних інструментів.

“Сьогодні ми можемо зіграти концертну програму на годину, під час якої можна почути близько 10-15 відомих творів: марш, вальс, фокстрот, рапсодії, танго.Рок ми не граємо (Іван Ілліч посміхається – авт.). Часто просять зіграти попурі та народні пісні. Зараз ми не маємо можливості проводити масові заходи, але з нетерпінням чекаємо можливості зібратись у великому складі для великої аудиторії. Але ми продовжуємо репетувати два рази на тиждень. Репетиція триває близько двох годин”, – поділився Іван Ілліч.

Диригент вважає, що цінність його колективу – в самих учасниках.

“Сьогодні з гордістю можу назвати наш золотий фонд: на бас-трубі грає Олександр Рибаков, на ударних інструментах Володимир Кречетов, В’ячеслав Мірчев – на кларнеті, на тенорі – Павло Замфір, на альті – Ігор Борисенко, на трубах – Анатолій Кільцов та Дмитро Буюштану. Інші учасники грають на запрошення, вони часто змінюються. Ми, як легіонери, часто  допомагаємо один одному. Ми з радістю запрошуємо до колективу учасників духового оркестру і навчимо, навіть якщо не знають нотну грамоту», – поділився керівник оркестру.

Духовий  оркестр з мальовничою назвою «Ялпуг» продовжує зберігати та передавати музичну спадщину поколінням. Сьогодні в оркестрі навчається грі на саксофоні один учень, але на нові заняття вже записались ще двоє. Заняття проводяться два рази на тиждень. 

Диригент запрошує на навчання учасників духового оркестру віком від 15 років. Кімната для репетицій знаходиться за адресою: Поштова, 30. Запис за телефоном: +38(093)160 36 89.

З нагоди свята пропонуємо послухати «Київський вальс» у виконанні духового оркестру музичних інструментів «Ялпуг» за посиланням. 

Поділитись
Зараз читають