Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Досить купляти овочерізки та перекладати бруківку: відома волонтерська організація Одещини вимагає від влади спрямувати усі бюджетні доходи на армію

28 Серпня 2023 17:00
Олександра Сергєєва
Досить купляти овочерізки та перекладати бруківку: відома волонтерська організація Одещини вимагає від влади спрямувати  усі бюджетні доходи на армію

Голова організації «Корпорація монстрів» Катерина Ножевнікова на своїй сторінці у соцмережах опублікувала відкрите звернення до Головнокомандувача ЗСУ, Верховної Ради та президента України, з проханням пріоритезувати бюджетні видатки в бюджетах усіх рівнів та спрямувати вивільнені із некритичних статей витрат кошти на потреби Сил оборони. 

Вона зазначила, що допоможе повністю забезпечити ЗСУ та СОУ необхідною технікою та амуніцією, яку зараз, поки у містах по три рази за день перекладають бруківку, купляють волонтери за гроші українців. 

Зараз по всій Україні, як із державного бюджету, так і з місцевих бюджетів, здійснюються видатки на не критичні потреби – закупівлю овочерізок, барабанів, реконструкцію доріг третьорядного значення в Карпатах, розв’язок в Києві тощо. 

В місті Одеса та Одеській області виділяються сотні мільйонів на ремонт будівель, водночас, коли хлопцям не вистачає 10 тисяч на шолом чи взуття. З приводу такого марнотратства сьогодні, 28 серпня, біля будівлі мерії відбувся мітинг, однак місцева влада навіть не вийшла до активістів. Тому Катерина Ножевнікова вирішила звернутися до державної влади.  

«Якщо не пріоритезувати всі видатки бюджетів всіх рівнів, і не забезпечити дієвий контроль за використанням цих коштів, зокрема, із залученням громадськості, щоби закуплені за ці кошти БПЛА, зброя, речове забезпечення, тощо, реально потрапляли до бійців – є ризики, що Україна програє війну через різність економічних та фінансових потенціалів, попри сплачену величезну ціну і Героїзм воїнів», – зазначила волонтерка у своєму зверненні. 

Також вона, від імені громадськості, вимагає змінити поточні норми права щодо можливості фінансування із місцевих бюджетів виключно заходів та робіт з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки місцевого значення до розширення номенклатури закупівель військовими частинами в рамках механізму субвенції, а також затвердити інші зміни до Бюджетного кодексу та інших нормативно-правових актів, які гарантували би раціональне ефективне планування видатків.

Також вона просить запровадити сталі механізми громадського контролю за видатками та закупівлями  Сил Оборони, а саме забезпечити роботу дієвих, із повноваженнями, органів громадського контролю (громадських рад, тощо) не тільки на рівні громадської ради Міністерства оборони України, але і за видатками і забезпеченням в усіх командуваннях, угрупуваннях, бригадах та батальйонах ЗСУ, у структурі МВС  і т.д.

Результатом має стати повернення довіри до закупівель і постачання у Силах оборони. Що буде реалізовано у вичерпному забезпечені  усім необхідним від рядового бійця до медичної роти, від командувань і штабів – до окопу,  із забезпеченням якості та ефективності використання бюджетних коштів на всіх етапах.

Від Одеської міської ради, Одеської обласної ради, рад органів місцевого самоврядування по всій країні волонтери вимагають скасувати поточні тендери та зупинити видатки на некритичні статті по всім регіональним та бюджетним програмам, та планувати бюджет на 2024 рік із чіткою пріоритезацію критичних видатків із метою вичерпного задоволення потреби ЗСУ та Сил Оборони.

Звернення відкрите до підписання волонтерськими фондами, громадськими організаціями, громадянами України.

Поділитись
Зараз читають