Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Для найбільшого навчального закладу Арцизької громади «з нуля» почали будувати укриття

26 Вересня 2023 15:30
Олександра Сергєєва
Для найбільшого навчального закладу Арцизької громади «з нуля» почали будувати укриття

Декілька днів тому розпочалося будівництво найбільшого стаціонарного укриття для Арцизького ліцею №5, який є найбільшим навчальним закладом громади за кількістю учнів. Про це повідомив міський голова Сергій Парпуланський.

Підготовка до будівництва укриття розпочалася ще у травні. Тоді Відділ освіти молоді та спорту Арцизької міської ради замовив комплексну експертизу проєкту будівництва за 20 900 гривень та інженерно-геологічні та інженерно-геодезичні вишукування за 40 тисяч. Після чого за 309 634 гривень замовив проєктно-кошторисну документацію. Усі ці витрати покривалися з місцевого бюджету. 

Коли усі підготовчі документи було отримано, Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської ОДА оголосив тендер на будівництво споруди цивільного захисту із захисними властивостями, загальною вартістю 28 106 617 гривень. Згідно з умовами тендеру роботи оплачуються коштом співфінансування місцевого та державного бюджетів.

Переможцем тендеру стало молоде одеське підприємство ТОВ “ГАРАНТСТРОЙ ЮГ”. До цього вони робили капітальний ремонт укриття Прямобалківського ліцею з початковою школою та гімназією Арцизької міської ради.

Однак це не усі витрати. Нещодавно департамент провів ще один тендер на авторський нагляд по об’єкту будівництва за 112 880.

Тож, загальна вартість укриття для ліцею склала 28 мільйонів 590 тисяч гривень. 

Завершити будівництво споруди цивільного захисту підрядник має до 31 грудня 2023 року. А поки його не має, школярі навчаються у дві зміни і під час повітряних тривог використовують укриття за правилом «двох стін», що не є зовсім безпечним.

Тож через декілька місяців усі учні зможуть навчатися в одну зміну, а під час повітряних тривог перебуватимуть у надійному та захищеному місці.  

Нагадаємо, нещодавно укриття “з нуля” почали будувати також в Болградському районі в селі Табаки. Воно коштуватиме Болградській громаді 9 132 454, грн. Укриття повинно бути готовим до  1 грудня 2023 року. 

Поділитись
Зараз читають