Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Діалог між владою та громадськістю: в Арцизькій громаді у мешканців питають пораду щодо розподілу бюджетних коштів

20 Червня 2024 17:32
Олександра Сергєєва
Діалог між владою та громадськістю: в Арцизькій громаді у мешканців питають пораду щодо розподілу бюджетних коштів

Арцизька громада вже не вперше тим чи іншим чином долучає мешканців до розподілу міського бюджету, чим дає приклад іншим громадам Бессарабії, як потрібно взаємодіяти с населенням. Про це повідомляє “Махала” з посиланням на Сергія Парпуланського. 

Прикладом такої взаємодії у минулому є запровадження системи РВ-токенів, завдяки яким активні мешканці могли впливати на реалізацію соціальних проєктів на території громади. 

Цього разу все було простіше – мешканців просто запитали у соцмережі, на що б вони спрямували кошти, які надійшли до бюджету громади у розмірі 1 мільйона гривень, якби були депутатами.

На розсуд громадськості було запропоновано перелік найбільш важливих на цей час потреб громади:

  1. Співфінансування будівництва навчального корпусу ліцею №5 та реконструкція очисних каналізаційних споруд м.Арциз. 

Зазначається, що це є важливим, адже якщо не вкласти у це кошти зараз, від проєктів доведеться відмовитися взагалі, бо без допомоги держави місцевий бюджет не зможе їх реалізувати.

  1. Спрямувати кошти на придбання дронів та військового обладнання.
  2.  Спрямувати кошти на співфінансування ремонту ділянки між с. Теплиця та с. Нова Іванівка, яка перебуває у вкрай поганому стані.
  3.  Виплати працівникам “швидкої”, адже без достатнього фінансування відбудуться затримки заробітних плат працівникам.
  4. Забезпечення вугіллям, дровами та паливними брикетами закладів освіти, адже без цього заклади доведеться перевести на дистанційну форму навчання. 
  5. Дофінансування програми харчування в закладах освіти, що дозволить до кінця поточного року забезпечити безплатним харчуванням дітей в закладах освіти.
  6.  Капітальний ремонт укриттів Деленського, Задунаївського ліцеїв, бо без них заклади не зможуть працювати.
  7. Капітальний ремонт даху з утепленням Холмського ліцею, який перебуває в аварійному стані.
  8. Співфінансування ремонту харчоблока у ліцею №4.
  9. Дофінансування програми  матеріально-грошової допомоги мешканцям громади, адже якщо цього не зробити, доведеться закрити програми підтримки військових, соціально незахищених верств населення та тих, хто опинився в складних життєвих обставинах.
  10. Облаштування бюветів в усіх селах громади.
  11. Придбання обладнання для надання послуг МВС у ЦНАПі.
  12. Стерилізація безпритульних тварин.
  13. Облаштування дитячих майданчиків
  14. Заміна  вікон та дверей в Кам’янському БК та бібліотеці.

Усі з запропонованих проєктів дуже важливі та потребують виділень з бюджету, однак коштів вистачить на фінансування одного, максимум двох з них. Тож міський голова звернувся за порадою до мешканців.

Більшістю коментарів пропонується віддати кошти на потребу армії. Хтось не зміг визначитися та пропонував по три проєкта, а деякі взагалі вважають, що потрібно робити усі, а влада має шукати на це гроші.

Мешканці сусідніх громад просто зайшли до коментарів, аби похвалити ініціативу влади вести діалог з мешканцями, а когось навпаки це обурило. Так, на думку місцевого мешканця Віталія, це не діалог, а спроба влади перекласти відповідальність на мешканців і неспроможність самостійно приймати рішення. 

Чи там як будуть розподілені кошти, діалог між громадою та владою – це завжди на краще. Адже у більшості громад ситуація складається таким чином, що люди роками висловлюють своє обурення стосовно витрати коштів, а влада продовжує їх витрачати на власний розсуд.

Поділитись
Зараз читають