Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Чи потрібне посвідчення водія для керування електроскутером та електровелосипедом: роз’яснення спеціаліста

22 Березня 2024 14:09
Валерій Гайдаржи
Чи потрібне посвідчення водія для керування електроскутером та електровелосипедом: роз’яснення спеціаліста

Протягом останніх кількох років відбувається стрімке зростання використання електротранспорту серед населення. Він виявився гарною альтернативою традиційним засобам пересування, також допомагає заощадити на паливі. Серед різноманіття електричних транспортних засобів одними з найпопулярніших є електровелосипеди та електроскутери.

До редакції видання “Махала” звернулись мешканці Болградського району з проханням допомогли в роз’ясненні правових питаннь щодо керування електротранспортом, а саме:  чи потрібні для керування таким електротранспортом водійські права відповідної категорії та чи потрібно його реєструвати в територіальних сервісних центрах МВС. 

Щоб надати мешканцям району важливу для них інформація,  журналіст видання відправив  запит на інформацію до Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Ми отримали відповідь.  

Згідно з п.2.12 Постанови Кабінету Міністрів України «Про Правила дорожнього руху» від 10 жовтня 2001 року №1306 вказано, що право на керування мототранспортними засобами та мотоколясками (категорії А1, A) може бути надано з 16-річного віку.

Транспортні засоби, які належать до таких категорій: 

А1 – мопеди, моторолери та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об’ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт; 

А – мотоцикли, у тому числі з боковим причепом, та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб. см і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше. 

Посвідчення водія для керування електроскутера потужністю до 3 кВт не потрібно. Реєстрація електроскутера потужністю до 3 кВт у територіальних сервісних центрах МВС не проводиться.

Поділитись
Зараз читають