Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Чому батальйон Болградської територіальної оборони перевів податки до Арцизької громади: відповіді місцевої влади й командира частини

11 Липня 2023 17:55
Тетяна Терзі
Чому батальйон Болградської територіальної оборони перевів податки до Арцизької громади: відповіді місцевої влади й командира частини

В Болградській громаді не вщухає конфлікт між міською радою і Болградським батальйоном територіальної оборони.

На останній сесії Болградської міської ради депутатка Тетяна Ведь повідомила, що Болградський батальйон територіальної оборони (військова частина А7350) перевів податок на доходи фізичних осіб до Арцизької громади, а це майже 30 млн грн, які тепер не отримає Болградська громада на реалізацію програм і інвестиційну діяльність. Вона зазначила, що головною причиною уходу батальйону стало те, що керівництво громади не знайшло спільну мову з командуванням військової частини. Вона даремно намагалася дізнатися, що саме Болградська громада закупила для військових – скільки машин, дронів тощо.

Але міський голова Сергій Димитрієв навіть не зміг точно назвати суму, яка була виділена на допомогу. Він не повідомив з якої причини сталася така ситуація, тільки додав, що тероборона вчинила некрасиво і вони будуть виясняти, чому податок пішов в іншу громаду.

Щоб прояснити цю ситуацію, інтернет-видання «Махала» направило інформаційні запити очільнику Болградської громади Сергію Димитрієву і командиру військової частини А7350, підполковнику Сергію Новікову. Ми отримали відповіді на обидва запити. Надаємо вам можливість ознайомитися з ними й самостійно зробити висновки.

Болградський міський голова: заявки від частини не надходили

У відповіді на наш запит Болградський міський голова Сергій Димитрієв повідомив, що з моменту створення частини А 7350 міська рада співпрацювала з командуванням і надавала всебічну підтримку. Для розміщення батальйону були надані всі необхідні приміщення. З початку 2023 року  до бюджету Болградської міської територіальної громади від в/ч А 7051, до складу якої входить батальйон тероборони, надійшло 16,6 млн грн, минулого року – 14 млн грн.

Міська рада повідомила, що в рамках Програми забезпечення громадської безпеки, профілактики злочинності і зміцнення правопорядку в Болградській територіальній громаді на 2021-2023 роки, з місцевого бюджету теробороні були виділені кошти  в 2022 році в сумі 5,1 млн грн, в тому числі 1,2 млн грн у вигляді трансфертів. Також протягом 2022 року силами громади і її комунальних підприємств надана додаткова підтримка у розмірі 909,2 тис.грн.

На 2023 рік на фінансування потреб тероборони передбачено 3 млн грн. «Але, на жаль, у зв’язку з ненадходженням заявок від командування в/ч А7350 видатки програми профінансовані лише в розмірі 325 тис.грн», – повідомляється у відповіді на запит. Фінансування видатків погоджується з Болградською військовою адміністрацією. Тобто Болградська РВА була в курсі цієї ситуації. І ніяк їй не завадила або не попередила.

Голова громади завірив, що всі заявки від командування будуть розглядатися і по ним будуть прийматися рішення.

Відповідь Болградської міської ради на інформаційний запит інтернет-видання “Махала”

Командир військової частини: з боку місцевої влади немає відчуття особистої відповідальності за захист Батьківщини

Командир військової частини, підполковник Новіков повідомив, що з початку 2022 року і по теперішній час керівництво військової частини неодноразово зверталося до Болградської міської ради з заявками на задоволення негайних потреб, необхідних для функціонування та виконання бойових завдань, але реалізовувалися вони не повною мірою, а деякі й взагалі не реалізовані.

Керівництву частини невідомо про наявність будь-яких програм підтримки територіальної оборони. З січня по травень 2023 року до Болградської громади надійшло від військової частини А7350 податку з доходу фізичних осіб в сумі 25 млн 814 тис. 738 грн. При цьому витрачено на потреби військової частини протягом 2023 року лише близько 300 тис. грн, що складає 1,2%.

«Вважаємо, що з боку місцевої влади взагалі відсутнє військово-патріотичне і духовно-моральне виховання населення; немає почуття особистої відповідальності за захист Батьківщини і громади; не в повній мірі налагоджено механізм економічної підтримки територіальної оборони; відчувається не бажання ухвалювати ніяких фінансових рішень щодо сприяння обороні; не відчувається ніякої підтримки сім’ям загиблих, зниклих безвісти та поранених військовослужбовців; не відчувається підтримка Болградського батальйону територіальної оборони також і з боку депутатського корпусу Болградської міської ради», – повідомляється у відповіді на запит.

У військовій частині вважають, що переведення податків до Арцизької громади на подальше виконання програми підтримки територіальної оборони дасть можливість значно підвищити рівень готовності та здатності до виконання бойових завдань під час захисту Батьківщини. 

Загалом підполковник Новіков повідомив, що особовий склад А7350 з перших днів мобілізації складався переважно з військовослужбовців Арцизької, Саратської, Тарутинської громад. Ці громади з перших днів широкомасштабного вторгнення мали розуміння потреб і надавали підтримку військовим, чого не скажеш про місто Болград.

Болградський батальйон територіальної оборони виконував різні бойові й спеціальні завдання згідно з бойовим наказом. З лютого 2023 року батальйон перебував в зоні бойових дій та на лінії бойового зіткнення з  противником в місті Бахмут Донецької області.

Відповідь військової частини А7350 на інформаційний запит інтернет-видання “Махала” частина 1.
Відповідь військової частини А7350 на інформаційний запит інтернет-видання “Махала” частина 2.

Безпорадність чи байдужість?

Це питання хочеться задати владі – міській і районній. Чому міська рада допустила цю ситуацію? Чому районна влада, погоджуючи заявки, бачила все і не втрутилася?  

І ось тепер маємо думку, проти якої важко знайти аргументи – низький рівень патріотизму і відповідальності. 

Сподіваємось, що буде час і для колективної відповідальності депутатського корпусу – це зроблять виборці. А поки Тетяна Ведь марно намагається  достукатися до своїх колег.  «Чому ми тут? Не для того ж, щоб раз на місяць натискати на кнопки. А для того, щоб приймати важливі і актуальні рішення», – задала вона під час сесії риторичне питання. Час відповісти на нього і виправити помилки.

Поділитись
Зараз читають