Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«Будь-які жнива схожі на швидкоплинний бій»: як два сільгосппідприємства Ізмаїльського району завершили збирання кукурудзи

28 Жовтня 2023 11:55
Микола Григораш
«Будь-які жнива схожі на швидкоплинний бій»: як два сільгосппідприємства Ізмаїльського району завершили збирання кукурудзи

Збирання врожаю – особливий момент у житті аграріїв, коли всі сили та засоби спрямовані на досягнення єдиної мети – все вирощене вчасно та без втрат прибрати та зберегти. Під час жнив наш журналіст побував у двох сільгосппідприємствах Ізмаїльського району –  ТОВ «Долинське-Нова» Ренійської громади та в аграрно-риболовецькому кооперативі «Придунайська Нива» Саф’янівської громади.

Вже три роки обидва підприємства у Придунав’ї лідери зі збирання врожаю як ранніх зернових культур, так і пізніх. У зоні особливої уваги – зрошення. Сьогодні у «Придунайській Ниві» із 540 га кукурудзи 410 на поливі.

«Витрати на зрошення величезні, але без поливу в нашій зоні ризикованого землеробства на стабільно віддачу посівного гектара розраховувати не доводиться. На зрошуваних полях кожен гектар дає в середньому 10 тонн кукурудзи, а там де немає поливу – 3,5», – каже директор господарства Григорій Синяков.

  Одночасно в АРК повним ходом йшла і сівба озимих. Нинішнього року тут планували посіяти тисяч тридцять гектарів.

«Засуха страшна, вологи подекуди немає навіть на глибині 5–7 м, але сіяти треба. Ось ми, як і більшість аграріїв, ризикуємо і сіємо. Ми сіємо елітне насіння, особливу увагу при цьому приділяємо якості. Колектив у нас гарний. Всі працівники відмінні, надійні, професіонали, наша опора і гордість. Вони справжні герої, патріоти своїх сіл та підприємства. Я переконаний, що доки є такі люди на селі, воно житиме, незважаючи ні на що», – говорить головний агроном Василь Бирка.

Василь Бирку (праворуч) з механізатором “Придунайської Ниви”

А тепер перемістимося до ТОВ «Долинське-Нова». Минулого посушливого року тут збирали з кожного гектара по 7 тонн кукурудзи. Це був найвищий показник у Ренійській громаді. А 2021-го в цьому підприємстві вперше зібрали рекордний для Придунав’я за останні три десятиліття врожай кукурудзи – по 15 тонн з гектара.

Будь-яке збирання – чи то ранніх зернових, чи пізніх культур – схоже на швидкоплинний бій.

«Щоб виграти цей бій, все має бути продумано до дрібниць», – каже досвідчений аграрій, головний агроном сільгосппідприємства Микола Черня.

За його словами, було зроблено все, щоб прибрати цього року кукурудзи не менше, ніж два роки тому – по 15 тонн з гектара.

«Як і всі аграрії, дуже сподівалися, що погодні умови цього разу не підведуть. Але як кажуть, ми припускаємо, а Бог… Відсутність дощів, звичайно ж, суттєво позначилася на врожайності як ранніх зернових, так і соняшнику та кукурудзи», – додає він.

Микола Черня

Того дня, коли автор цих рядків приїхав до Долинського, тут паралельно зі збиранням, незважаючи на посуху, також сіяли озимі.

«Грунт як ніколи сухий, але настав термін і на свій ризик треба сіяти з надією, що найближчим часом підуть дощі. Якщо до кінця жовтня дощів не буде, можна вважати, що ми «поховали» насіння», – наголошує головний агроном.

Аграрії Придунав’я багато разів на собі випробували, що таке вирощувати продукцію в зоні ризикованого землеробства, коли сильна посуха або, навпаки, тривалі зливи з вітром, град майже кожні рік-два знищував практично всі посіви і вирощений з такою працею врожай.

Одне з таких стихійних лих за останні 35–40 років сталося у 2019–2020 роках. В результаті на півдні Одещини згоріло 80 відсотків ранніх зернових. Сильну шкоду завдала ця страшна стихія і в ТОВ «Долинське-Нова».

«Не секрет, що лише у нашому краї за останні десять років «померли» сотні сільгосппідприємств та великих фермерських господарств. Більшість же підприємств ледве виживають. ТОВ «Долинське-Нова», як і наш найнадійніший партнер АРК «Придунайська Нива», навіть незважаючи на стихії та всякі інші економічні «кризи», не тільки виживають, а й збирають, за великим рахунком, найкращий урожай у Придунав’ї», – каже Микола Черня.

У «Придунайській Ниві» зібрали цього року 80 центнерів кукурудзи з гектара, у «Долинське-Нова» на поливних площах зібрали 11 тонн з гектара.

Петро Хаджи-Іван

Поділитись
Зараз читають