Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Болградська РДА просить державу допомогти зберегти озеро Ялпуг, яке забезпечує водою всю Болградщину  

24 Червня 2024 15:00
Олександра Сергєєва
Болградська РДА просить державу допомогти зберегти озеро Ялпуг, яке забезпечує водою всю Болградщину  

Екологічний стан найбільшого природного озера в Україні протягом останніх десятиліть викликає занепокоєння як науковців, так і мешканців району. Кожного літа рівень води падає до критичної відмітки, внаслідок чого погіршуються показники якості води. Щоб запобігти висиханню озера Болградська РДА звернулась до Державного агентства водних ресурсів України з проханням внести до плану управління заходи з його збереження. Про це повідомили у пресслужбі райдержадміністрації. 

Нещодавно відбулася зустріч керівництва Болградського району з депутатом Одеської обласної ради Веніаміном Унгуряном, під час якої обговорили пропозиції до плану управління заходами зі збереження найбільшого природного озера в Україні озера Ялпуг.

Це озеро забезпечує водою Болград та прилеглі до нього населені пункти. Зазвичай воно наповнюється водою з Дунаю, однак останні роки існують певні проблеми з водообміном. 

Через критичну ситуацію у Болграді постійно працюють міжвідомчі комісії, що узгоджують режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у басейні річок Причорномор’я та суббасейні нижнього Дунаю на весняно-літні періоди, та розглядають питання критично низького рівня води озера Ялпуг у літні періоди. 

Влітку мінералізація води в озері сягає 1,3-1,5 г/дм3, а її рівень падає до критичних 1.4 м, що створює серйозні проблеми для постачання питної води мешканцям.

Зазначається, що зараз неможливо штучно наповнити Ялпуг з Дунаю, адже наповнення озера площею 150 квадратних кілометрів (разом з озером Кугурлуй – понад 230 км² – прим. авт.) – це дуже важке, дороге і, отже, економічно недоцільне завдання. 

Оздоровлення озера має відбуватися за рахунок постійного водообміну з річки Дунай, однак з цим є проблеми. Тож наразі підіймається питання будівництва водогону від насосної станції Болградського МУВГ, розташованої в с. Криничне Болградського району до очисних споруд КП «Горводоканал» Болградської міської ради, розташованої у м. Болград, протяжністю 15 км. Це дозволить подавати воду у разі зниження рівня води в літні періоди та забезпечити населені пункти стабільним водопостачанням. 

З питанням допомогти у реалізації цього плану РДА звернулася до держави. 

Поділитись
Зараз читають