Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

БОЛГРАДСЬКА МІСЬКА РАДА НАРЕШТІ ПРИЙНЯЛА ПОРЯДОК ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ (ВІДЕО)

03 Жовтня 2022 16:53
Ганна Ковальова
БОЛГРАДСЬКА МІСЬКА РАДА НАРЕШТІ ПРИЙНЯЛА ПОРЯДОК ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ (ВІДЕО)

Напередодні сесії Болградської міської ради у соціальних мережах поширювалися пости  з обуреннями стосовно затвердження Порядку найменування (перейменування) об’єктів топоніміки, вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території Болградської територіальної громади. На думку активістів та деяких депутатів, цей порядок був недосконалий та додавав перепони для перейменування. Тому інтерес до цієї сесії був великий.

На початку сесії Ігорю Веліксар видали посвідчення депутата, тому що попередній депутат з Партії пенсіонерів України покинув країну. 

Далі депутати розглядали питання у режимі питання-відповідь. Так вони затвердили звіти про роботу сільських старост громади.

Також заслухали звіт від поліції, про стан законності, протидії злочинності та результати діяльності поліції за 6 місяців 2022 року  і прийняти до відома. Ставили уточнюючі питання стосовно обігу наркотичних речовин. Звіт прокурора Болградської окружної прокуратури перенесений на наступну сесію.

«В селі Калчева спільними зусиллями правоохоронних органів була викрита лабораторія по виробництву наркотичних речовин. Зараз йде спеціальна хімічна експертиза знайдених там речовин. Є попередні результати, що ці речовини можуть бути компонентами наркотичних речовин. Нещодавно ми викрили за допомогою контрольної закупки мешканця Болграда, який збував наркотики. Зараз він затриманий та поміщений у СІЗО міста Ізмаїл», –  заявив начальник Болградського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області Роман Галкін.

Що стосується резонансного питання про порядок перейменування, то невдоволення громадськості викликали деякі пункти цього порядку.

Наприклад, перейменування об’єктів на честь фізичної особи може бути ініційовано до розгляду лише після її смерті та за умови, якщо з цієї події минуло понад рік. Це на думку активістів та депутатів додаткове обмеження яке йде у розріз із законодавством України.

Також, об’єктам присвоюються імена тих фізичних осіб, назв ювілейних та святкових дат, історичних подій, які пов’язані з ним.  Тобто, якщо людина – Герой і віддала своє життя за Україну, але не народилася і не жила на цій вулиці, то її ім’ям цю вулицю назвати не можна назвати. Та інші пункти.

Напередодні сесії постійна депутатська комісія ретельно пропрацювала цей документ. В результаті були виправлені недоліки, в тому числі і з наведених прикладів. Сама процедура прописана таким чином, що припони й труднощі були ліквідовані.

Депутатам для голосування був наданий вже новий порядок, який вони затвердили. Але це тільки порядок по перейменуванню, сам процес зміни назв ще не розпочався.

Серафим Савченко 

Відеорепортаж з сесії міської ради можна подивитися на нашому ютуб-каналі за посиланням.

Поділитись
Зараз читають