Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Болградська громада запрошує мешканців до співпраці та діалогу у рамках програми «Громадський бюджет»

Болградська громада запрошує мешканців до співпраці та діалогу у рамках програми «Громадський бюджет»

Місяць тому своїм рішенням Болградська міська рада затвердила Цільову програму «Громадський бюджет Болградської міської територіальної громади на 2023-2025 роки». Для цього з бюджету громади планується виділити близько 2 млн грн.

Журналістка інтернет-видання “Махала” дізналася, які можливості надає мешканцям громади ця програма та що це взагалі таке.

В Болградській громаді запроваджена програма громадського бюджету, яку з 2015 року в Україні втілюють такі міста, як Київ, Львів, Миргород, Черкаси та інші.

Програма надає мешканцям та владі можливість обговорення основних проблем громади. Визначення основних напрямків використання бюджетних коштів, задоволення потреб мешканців, налагодження ефективного діалогу та широке залучення громадськості до взаємодії – основна мета програми.

Вона спрямована на розвиток інфраструктури з використанням сучасних технологій. Така модель дозволяє мешканцям самостійно вирішувати, на які потреби спрямувати кошти громади.

Ініціатором розроблення програми виступила Болградська міська рада.

Автором проєкту може стати люба дієздатна особа віком від 14 років, фізична особа або громадська організація, яка має ідею щодо покращення Болградської міської територіальної громади та змогла оформити її у вигляді проєкту у спосіб, що передбачений у Положенні про ГБ. Важливо залучитись підтримкою у проєктах до 30 тис. грн. – 20 підписів, до 100 тис.грн та освітянські проєкти – 40 підписів однодумців, підтримуючих вашу ідею. Цей бланк підтримки мешканців має бути погоджений з депутатом Болградської міської ради.

У написанні проєкту автор повинен висвітлити ідею та задум, розробити план. Проєкт має містити: витрати, розрахунки, обґрунтування, візуалізацію, що розкривають сутність задуму та можливість практичної реалізації протягом наступного бюджетного року коштом «Громадського бюджету».

Проекти діляться на 3 категорії:

  1. малі (вартістю від 30 до 100 тис. грн)
  2. великі (вартістю від 100 тис. грн)
  3. освітянські (вартістю від 30 тис. грн) реалізовуються на територіях закладів загальної середньої освіти, закладів дошкільної освіти, закладів позашкільної освіти.

На реалізацію малих проєктів виділяється 30% загального обсягу ГБ, великих проєктів – 40 % загального обсягу ГБ, освітянських проєктів – 30 % загального обсягу ГБ.

Розпорядженням міського голови Сергія Дімітрієва затверджена робоча група  з питань координації Громадського Бюджету Болградської міської територіальної громади. Склад робочої групи 21 особа. Голова – Андрій Гарвалов, заступник – Ганна Мунтянова.

Реалізація програми розрахована терміном на 2 роки та має наступні етапи:

  • інформаційна кампанія з ознайомлення мешканців з основними засадами та принципами громадського бюджету
  • широке залучення громадськості;
  • організація процесу подання проєктів, проведення роз’яснювальної роботи з цього питання;
  • аналіз поданих проєктів із залученням спеціалістів та громадськості;
  • презентація проєктів, організація голосування, інформаційне супроводження процесу відбору проєктів та голосування;
  • визначення проєктів-переможців шляхом голосування мешканців;
  • надання бюджетних повноважень відповідним головним розпорядникам коштів місцевого бюджету;
  • реалізація проєктів-переможців;
  • контроль за виконанням проєктів;
  • звітування про впровадження проєктів.

Для подачі проєкту його автору необхідно зареєструватись на сервісі «Громадський бюджет» та заповнити форму проєкту онлайн. Кількість проєктів від одного автора не може бути більше одного на рік. Після проходження перевірки модератором сервісу, проходить перевірка на відповідність стратегічним пріоритетам і цілям розвитку громади.

Кожен мешканець має можливість подати власну пропозицію щодо фінансування коштом громадського бюджету та шляхом голосування вирішити, яка з поданих пропозицій найкраща та має бути впроваджена.

Голосування за проєкти пройде наступним шляхом :

  1. у електронній формі на сервісі “Громадський бюджет” через ідентифікацію особи;
  2. у паперовій формі у визначених робочою групою та затверджених розпорядженням міського голови пунктах голосування шляхом заповнення друкованої версії бланка для голосування.

Термін реалізації програми розрахований на два роки. Контроль за виконанням Програми буде здійснювати постійна депутатська комісія за напрямком. 

Зустріч, якої не було,
або
молодь громади повинна брати участь в житті міста

11 серпня відділ культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради організував зустріч з молоддю громади, на яку не прийшло жодної зацікавленої особи.

Ми спитали з цього приводу думку у начальниці відділу Жанни Сусліної:

«Ми за розвиток громадянського суспільства, яке здатне і готове брати активну участь в життєдіяльності громади. Наші двері завжди відкриті, ми не бажаємо одностороннього діалогу. Ми ознайомимо мешканців з основними положеннями та принципами ГБ, включаючи хронологію та етапи впровадження, а також простимулюємо їх заохочення до подання проєктів. Нам потрібна молодь, яка буде втілювати нові ідеї. Ресурс є, давайте ним скористаємося!» – закликає Жанна Миколаївна.

Наступна зустріч з активними жителями міста та молоддю запланована  на 18 серпня в 17.00 в центрі культури та дозвілля (вул. Поштова, 30).

Долучайтесь!

Поділитись
Зараз читають