Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«Бабинден»: як його відзначили в Ренійській громаді

22 Січня 2024 15:01
Микола Григораш
«Бабинден»: як його відзначили в Ренійській громаді

19 січня в обласному центрі національних культур у м. Рені зустрічали гостей. Цього дня відбувся захід, присвячений святу з язичницьким корінням «Бабинден». Про це повідомляє видання “Махала” з посиланням на сторінку ОЦНК у Фейсбук.

«Бабинден» був відомий як день жінок і спрямований на шанування ролі повитух у суспільстві. Методист Ніна Іванова показала деякі обрядові елементи болгарського свята: кадіння, помазання та інші. До організації свята були залучені й самі гості заходу, які приготували та принесли із собою традиційні страви. Свято пройшло легко, весело, з піснями та жартами.

Минулого року його дуже яскраво та барвисто відзначили у Котловині, на базі ансамблю «Чали кушу» сільської філії КУ «Центр культури та дозвілля» Ренійської міськради.

«Після новорічних свят жінки відзначали 21 січня «Бабинден», історія якого сягає корінням у далеке минуле, коли в селах не було лікарів і до породіллі чи хворого запрошували бабу-повитуху чи бабку-знахарку. На її честь і виник цей день, коли жінки, у яких вона приймала колись пологи, збиралися в неї, обдаровували її рушником, милом, дарували їй панчохи, калач з вареною куркою», – розповіла художній керівник філії Жанна Котляренко, зробивши екскурс до історії цієї традиції.

У Котловині, як повідали старожили, подарунки розвішували на мотузку у дворі таким чином, щоб кожна відвідувачка могла побачити, що принесли інші. Господиня ж для всіх накривала стіл, а оскільки кожна жінка приносила з собою їжу і давала в руки бабці-повитусі, тим самим відбувалося і негласне змагання на звання найкращої кулінарки.

«Після гулянь, що тривали до глибокої ночі, жінки везли повитуху на санях чи возі до колодязя і там обливали її водою. Якщо такі жіночі групи зустрічали чоловіка, його могли, для сміху, роздягнути, жартома побити, зняти шапку, облити водою або натомість вимагали викуп вином, грошима. Цей викуп вони потім віддавали бабці, щоб вона згодом допомогла з’явитися на світ багатьом хлопчикам та дівчаткам», – додала Жанна Котляренко.

Про те, як провели обряд «Бабинден» у Котловинському Будинку культури у 2023 році, дивіться за посиланням.

Поділитись
Зараз читають