Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Ренійській громаді активісти прагнуть повернути історичній пам’ятці велич та красу: зараз тут сміттєзвалище

03 Червня 2023 11:00
Микола Григораш
В Ренійській громаді активісти прагнуть повернути історичній пам’ятці велич та красу: зараз тут сміттєзвалище

Група активістів села Орлівка виступила з ініціативою упорядкувати пам’ятник історії – городище «Картал»,  який зараз перебуває у запустінні.

Археологічна пам’ятка національного значення, загальна площа якої становить близько 2 га  городище «Картал», знаходиться за півтора кілометри від села Орлівка Ренійської громади, на Кам’яній горі.  Розкопки тут велися ще з XIX століття, тоді знайшли фрагменти побутового начиння з римськими написами.

Члени громадської організації «Агентство місцевого розвитку Орлівка-Картал», створеної ще у 2009 року на чолі з молодим підприємцем Анатолієм Абгаш, зустрілися з відомим українським археологом, доктором історичних наук Ігорем Бруяко, який живе та працює в Одесі.

Ігор Вікторович розповів дуже цікаві факти про цю пам’ятку історії, про те, які тут були поселення. Археологічні розкопки на цьому місці показали, що найдавніші поселення налічують близько 6000 років. Це робить село Орлівка одним із найдавніших населених місць у Європі та навіть у світі.

Як виявляється, у цих місцях колись стояла римська фортеця. Усі гості села обов’язково приходили туди, де можна було побачити та «помацати» історію: у шарах землі знаходили різне начиння, фрагменти глиняного посуду та багато іншого. Це місце було предметом гордості для кожного орловчанина та визитівкою села та всього Ренійського району.

За інформацією Ігоря Бруяко, територія городища «Картал» знаходиться під охороною держави і на ній проводити якісь неофіційні розкопки, організовувати кар’єри або, що гірше, сміттєзвалище – суворо заборонено.

Але, на жаль, на території історичної пам’ятки попередні «управлінці» створили звалище для сміття, куди все село звозило відходи своєї життєдіяльності. Зрештою воно розрослося до величезних розмірів і стало затьмарювати своєю присутністю велич історії села та всіх поколінь, які колись тут жили…

Вже довгий час точаться розмови про перенесення звалища з території городища «Картал». Під землею ховається ще багато нерозкритих таємниць давніх мешканців, але це місце стало найбруднішим в селі.

«Дуже соромно тепер водити туди гостей, бо складно пояснити людям, як так вийшло, що ми перетворили у сміттєзвалище найкрасивіше, найвідоміше та найулюбленіше місце, куди раніше всі ходили відпочивати, відвести душу… Тепер це місце всі намагаються обходити, тому що із місця гордості багатьох поколінь воно перетворилося на місце ганьби та недалекоглядності нашого покоління», – розповів представник громадської організації Микола Ампава.

 Громадська організація, щоб змінити ситуацію, зробила кілька запитів до Одеської обласної державної адміністрації,  Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини, Одеського інституту археології для отримання документального підтвердження, що сміттєзвалище тут незаконне.

Члени громадської організації ініціювали його ліквідацію. До відома  поставили голову Ренійської громади Ігоря Плєхова та старосту села Михайла Кіронаки, з якими погодили ліквідацію даного звалища у найкоротші терміни. Представник громадської організації Олександр Клошка звернувся до мешканців села Орлівка із закликом не звозити сюди сміття.

Село Орлівка має великий потенціал для розвитку туризму.

«Якщо взяти до уваги всі музейні експонати, які тут знайдені і які знаходяться в Одеському археологічному музеї, то городище «Картал» має чудову перспективу для початку нового етапу свого існування”, – наголошує Микола Ампава.

 Дійсно, Орлівка може стати тим місцем, куди приїжджатимуть тисячі людей відпочивати та насолоджуватися мальовничими та унікальними природними пейзажами, одночасно пізнавати цікаву місцевість з доведеною історією поселення віком 6000 років, де поблизу було знайдено скарб, другий за величиною в Європі (72 кізикінські золоті монети).

Для села Орлівка це може стати поштовхом для соціального та економічного розвитку.

Поділитись
Зараз читають