Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Як живе культура під час війни на прикладі Будинку культури села Зоря (Відео)

18 Березня 2024 18:00
Валерій Гайдаржи
Як живе культура під час війни на прикладі Будинку культури села Зоря (Відео)

У період війни культура має особливо важливе значення, оскільки вона є не лише джерелом заспокоєння і відпочинку, але й засобом вираження та збереження національної ідентичності. Так Будинок культури стає своєрідним центром духовного життя, де люди знаходять підтримку та натхнення в складний час.

Журналісти інтернет-видання “Махала” видання відвідали село Зоря Білгород-Дністровського району, яке було засновано в 1830 році переселенцями з Болгарії. Тут знаходиться один з найбільших та найкращих Будинків культури Одещини, тому ми поспілкувалися з директоркою БК Іриною Стояновою, яка розповіла історію установи та про їхнє життя під час війни. 

“На цей час у нас близько 200 учасників художньої самодіяльності. У нас на постійній основі працює 8 колективів. Це оркестр болгарської музики “Хоро”, народний ансамбль болгарської пісні “Янка”, народний ансамбль болгарського танцю “Камчік”, ще в нас є народний духовий оркестр “Дружба”, а також театральний колектив і солісти”, – зазначила Ірина Стоянова.

Найбільш досвідчений колектив – це народний оркестр болгарської музики “Хоро”, який був створений у 1972 році, саме в день відкриття нової будівлі. А вже в 1977 році колектив продемонстрував свої роботи й твори, завдяки чому отримав звання «Народний». Засновником та першим керівником впродовж 50 років був Заслужений працівник культури України Костянтин Златов, а сьогодні роль керівника взяв на себе Василь Ганев.

“Ансамбль болгарської пісні “Янка” – це не просто ансамбль, який виконує народні пісні. Там зібралися люди, які знають та цінують свою культуру та мають бажання передати іншим поколінням свої знання”- розповіла Ірина Миколаївна.

Ансамбль болгарського танцю “Камчік” був створений в 1996 році. Поштовхом для його створення стало повернення у рідне село односельчанки, яка навчалася на хореографа в Болгарії. Сьогодні вона досі працює в БК. У 2001 році цей ансамбль отримав звання “Народний”.

Більш детально про всі колективи та сам Будинок культури можна дізнатись переглянувши відео.

Фото: Валерій Гайдаржи та Софія Чебан

Поділитись
Зараз читають