Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Як на Одещині традиційно святкують початок весни: історія та традиції

01 Березня 2024 13:57
Валерій Гайдаржи
Як на Одещині традиційно святкують початок весни: історія та традиції

Сьогодні в Саратській громаді відзначили свято, яке символізує початок весни. Про це інтернет-виданню “Махала” розповіла завідувачка Саратського історико-краєзнавчого музею Любов Клим.

1 березня на півдні Одещини традиційно святкують свято “Баба Марта” або “Мерцішор”. Головним атрибутом свята є “мартінічка”- це прикраса, яку виготовляють з червоної та білої нитки та одягають на руку у перший день весни.

Свято “Мерцішор” вже багато років відзначають у нашій місцевості. В кінці лютого – на початку березня люди роблять для себе та своїх близьких так звані обереги з двох ниток,  червоної та білої. Білий колір амулета символізує цноту та непорочність, червоний колір – здоров’я та народження нового життя. За традицією оберег вдягають, щоб протягом року бути здоровими, щасливими, захищеними ”,- зазначила Любов Клим.

Також пані Любов розповіла, що наприкінці лютого в Саратському музеї, де функціонує музейний клуб «Людині потрібна людина», провели два  майстер-класи з виготовлення “Мерцішорів”. В ролі тренерів  були волонтери Червоного Хреста Любов Клим і Валентина Парфута. Вони ознайомили учасників з історією цієї традиції та продемонстрували способи виготовлення оберегів, по закінченню акції частину мерцешорів причепили на фруктове дерево і загадали: «На добро! На врожай! На Перемогу!».

Сьогодні, 1 березня, дитячій гурток “Чарівна голка” під керівництвом Катерини Бойштян Саратського селищного Будинку проводить благодійний ярмарок  “ Вітаємо з 1 днем весни”. Протягом ярмарку дітки роздавали за донати гарячі млинці з різними топінгами та хенд-мейд виробами, в тому числі сувеніри “Мерцішор”. Головна мета акції – збір коштів на допомогу ЗСУ!

Фото Саратського історико-краєзнавчого музею та Саратского селищного Будинку Культури.

Поділитись
Зараз читають