Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В селі Каракурт пройшов фестиваль “Великий Курбан” (Фото)

12 Травня 2024 11:01
Валерій Гайдаржи
В селі Каракурт пройшов фестиваль “Великий Курбан” (Фото)

У суботу, 11 травня, в селі Каракурт пройшов фестиваль “Великий Курбан”, присвячений бессарабському святу “Хедерлез” або “Гергьовден”. На заході побував й журналіст інтернет-видання Махала.

Перед будинком культури розгорнувся фестиваль, де розташувались різноманітні декорації: головна сцена для виступів, фотозона з маленькими ягнятами та козенятами, місця для відпочинку, оформлені в бессарабському стилі, а також лавки з різноманітною продукцією місцевих виробників.

Захід розпочався з цікавих розповідей місцевих мешканців громади про вуличні та настільні бессарабські ігри, серед яких: “Телче”, “Пекар”, “Ножче” та “Жостка”.

“Наприклад, у настільну гру “Телче” здебільшого ми грали взимку, бо було найменше роботи по господарству. Принцип гри в тому, щоб розсипати пучок підготовлених дротів по столу, і після цього починаємо грати, дістаючи по одному дротику, але не зачіпаючи решту. Якщо ти зачепив дріт, хід переходить наступному гравцеві. Кожен дротик має свою цінність, чим він більш загнутий, тим більше балів він приносить”, – розповів мешканець громади Федір Степанович.

Після ознайомлення з правилами гри, всі охочі мали можливість взяти участь у цих іграх та позмагатись. На завершення заходу, присвячений бесарабським іграм, директор КЗ ЦФЗН «Спорт для всіх» Василівської сільської ради Михайло Червенков нагородив всіх призерів та учасників турніру пам’ятними грамотами.

На свято завітали також туристи.

“Мене звуть Олександра, я довгостроковий волонтер громадської організації “БУР”, ми допомагаємо розвивати молодіжний рух в громадах України. Я вважаю, що на сьогодні такі заходи мають проводитись, бо цивільне населення – це велика частина української нації, і якщо не продовжувати жити, не проводити такі заходи, то ми прийдемо до “суспільної депресії”, і це не дуже добре. Такі заходи супер важливі, тому що військові стали на захист нашої країни, аби цивільне населення мало можливість жити далі. Приїхавши сюди я вражена та в захваті від людей, вони дуже емпатичні, від їх костюмів.. А ще мене тішить, що не дивлячись на часи війни, все одно є такі “острівці” безпеки, в яких життя все одно продовжується”, – поділилася враженнями туристка Олександра Згурська.

Однією із головних цілей ярмарку стала безпрограшна лотерея на підтримку ЗСУ. Як повідомили організатори, на зібрані кошти планується придбати портативну зарядну станцію “EcoFlow RIVER 2” для 88 батальйону 35 бригади морської піхоти.

Також протягом заходу на місцевому стадіоні пройшли змагання, присвячені Георгію Кастріоті (Скандербег).

“Як відомо, Скандербег – це національний герой Албанії, який народився 6 травня. А саме в цей день у нас в Бессарабії святкують “Хедерлез” або “Гергьовден”, і 7 років тому нам прийшла ідея, щоб в цей день проводити змагання за Кубок села. У першому турнірі брало участь 5 вулиць, кожна вулиця мала свою команду. Але щороку їхня кількість змінювалася, оскільки багато наших односельців зараз стоять на захисті України. Цього року через війну у нас організувалося 2 команди: Ветерани та Юнаки. Гра була дуже захоплююча, за результатами змагань ветерани виграли 7:5, але по пенальті виграли Юнаки. Дякую учасникам за таку цікаву гру!” – розповів тренер КЗ ЦФЗН «Спорт для всіх» Василівської сільської ради Валентин Панайотов.

Однією з цікавинок заходу став майстер-клас для туристів з приготування бессарабської бринзи, для приготування якої використовуються сичужний фермент місцевого виробництва.

Фестиваль завершився невеличким концертом місцевих артистів та музичних груп, які привітали гостей заходу піснями та музикою, створивши неповторну атмосферу радості та позитивних емоцій.

Поділитись
Зараз читають