Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Болграді дискутували про спадщину національних меншин Одещини, яка є цінним ресурсом у культурній дипломатії (фото) 

09 Вересня 2024 19:15
Софія Чебан
У Болграді дискутували про спадщину національних меншин Одещини, яка є цінним ресурсом у культурній дипломатії (фото) 

Дев’ятого вересня у палаці “Кришталь” у рамках Міжнародного етнографічного кінофестивалю “ОКО” пройшла дискусійна панель на тему: “Культурна спадщина національних меншин – цінний ресурс культурної дипломатії. Про це повідомляє інтернет-видання “Махала”. 

Під час дискусійної панелі свої думки та ставлення до питання культурної спадщини та її вплив у дипломатії висловлювали: Тетяна Станєва, директорка кінофестивалю “Око”, Юрій Дімчогло, почесний президент кінофестивалю “ОКО” та директор поромної переправи “Орлівка”, начальниця відділу культури, національностей та релігій управління культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОДА Ярослава Різникова, секретар Суворовської селищної ради, культурний та громадський діяч Петро Добрєв, директорка Обласного центру гагаузької культури Ольга Кулаксиз, фольклорист, учасник експедиції “Музична спадщина Буджака” В’ячеслав Вінчура та начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради Жанна Сусліна. Також були присутні голова Болградської РВА Михайло Шарафаненко, заступник голови Болградської РВА Олександр Іорданов та голова Болградської міської ради Сергій Димитрієв. 

“Тема культурної спадщини національних меншин потребує більшої уваги, є багато факторів та аспектів, про які нам не треба забувати. У радянські часи національні меншини боялися себе проявляти та показувати свою культуру  і саме після розпаду союзу Україна приймає закон, щодо корінних національних меншин та їх ідентичності. Хочу зазначити, що ворог знає, як використовувати етнічні фактори для досягнення своїх цілей, тому нам потрібно навчитися протистояти пропаганді та не боятися проявляти себе. Україна дає таку можливість кожній національності”, – підкреслила у своїй промові Ярослава Різникова.

Також під час дискусійної панелі присутні торкнулися питання українізації та декомунізації, поговорили про важливість перейменування населених пунктів та вулиць, чиї назви повʼязані з країною-агресоркою. 

“Ворог добре розуміється на пропаганді та на використанні культурних об’єктів для своїх цілей, але нам вдалося зробити цю дуже важку роботу”, – продовжила у своїй промові Ярослава Різникова. 

Також під час діалогу про культурну спадщину національних меншин Одещини присутні прийшли до висновку, що багато родин спілкуються з дітьми вдома не рідною мовою, гагаузькою, албанською, болгарською або молдавською, тим самим провокують вимирання мови серед майбутнього покоління. 

“Так, я згоден така проблема в нас існує. На прикладі гагаузів, понад 16 000 людей проживають за межами Бессарабії, з дітьми мало хто вдома розмовляє гагаузькою, вони ростуть в умовах де батьки розмовляють з ними або українською, або російською мовами. Висновок ми можемо зробити самостійно”, – підтримав розмову Юрій Дімчогло.

Фольклорист та один з учасників експедиції “Музична спадщина Буджака” В’ячеслав Вінчура поділився своїми враженнями від експедиції. Він зазначив, що Бессарабія, а точніше її народи, понад 200 років бережуть свою мову, культуру, традиції.

“Бессарабія – унікальний край насичений талановитими людьми, які перенесли та зберегли крізь роки свою ідентичність та неповторність. Коли я їхав до Бессарабії я не думав, що потраплю до такої чудової експедиції. Ці 22 дні роботи над проєктом “Культурна спадщина Буджака” промайнули дуже швидко”, – поділився враженнями  В’ячеслав Вінчура. 

Підсумком дискусійної панелі стало спільне бачення всіх присутніх, щодо важливості та актуальності збереження культурної спадщини національних меншин Одещини та передача цих скарбів майбутньому поколінню. 

“Вивчати мову, культуру та традиції свого народу треба з малечку, вважаю, що це потрібно розпочинати з дитячого садочка. Бо саме це і допоможе не втратити ідентичність народу” –  зазначила Тетяна Станєва. 

Нагадаємо, офіційне відкриття пʼятої едиції міжнародного етнографічного кінофестивалю “Око” відбулося 8 вересня. Фестиваль триватиме увесь тиждень і завершиться у неділю, 15 вересня.

Поділитись
Зараз читають