Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Цього року фестиваль “ОКО” святкуватиме ювілей: яка концепція заходу та коли він відбудеться 

27 Травня 2024 14:19
Олександра Сергєєва
Цього року фестиваль “ОКО” святкуватиме ювілей: яка концепція заходу та коли він відбудеться 

П’ятий міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО» цього року офіційно стане українсько-болгарським фестивалем. Ювілейний фестиваль відбудеться з 8 по 15 вересня в місті Болград та з 8 по 15 листопада у столиці Болгарії – Софії.  Його присвячено національним супергероям двох країн – Тарасу Шевченку та Христо Ботеву. Про це виданню “Махала” повідомили організатори фестивалю. 

Основним фокусом фестивалю «ОКО» вже традиційно стане етнічне різноманіття народів планети та розмірковування над ідентичністю, історією, традиціями, загрозами та майбутнім людства. 

Вибір концепту та слогану фестивалю за час його існування став вже традиційним. Він акцентує увагу на тому, що найбільше “болить”. 

Так, слоганами третьої та четвертої едиції, які відбувалися після повномасштабного вторгнення,  були фрази «Святкуй життя», «Наша культура — наша зброя», «Герої серед нас», які були викарбувані вручну на нагородах. Слогани пишуться на афішах, програмках та мерчі, а усі роботи пронизані їх тематикою.

Цього року гаслом було обрано заповіт Тараса Шевченка «Борітеся — поборете!». А оскільки фестиваль охоплює дві країни,  разом із Шевченко та його гаслом зображено національного лідера Болгарії Христо Ботева і найвідоміший уривок з його поезії «Той, хто впаде в бою за свободу, той не вмирає». 

“Ми обрали будителів двох народів, які творили й боролись майже в один історичний період, і які за значущістю мають однаковий внесок в національну спадщину своїх країн. Окрім того, ці постаті відомі, як в Україні, так і в Болгарії. Зокрема, в Софії є памʼятник Шевченку, творчість якого мала вплив на формування літературної традиції у Болгарії у 19 столітті. А в Одесі стоїть памʼятник Ботеву, який кілька років навчався в цьому місті, а потім працював вчителем в селі Задунаївка Болградського району”, – пояснили організатори.

Зазначається, що цих двох лідерів думок буде представлено в сучасному культурному та історичному контексті. Нібито вони живуть зараз та спілкуються між собою. 

“Містком, який об’єднує минуле та сьогодення, ми обрали комікс. Піктографічні знаки, що використовувалися в стародавніх культурах (приміром, в месопотамській, єгипетській, ацтекській тощо) еволюціонували в середньовічні ілюстрації житіїв святих, а комікси, наближені до сучасної форми,  і сам термін з’явилися в 19 столітті, коли, власне, й жили Шевченко та Ботев. З огляду на поетику їхньої творчості та волелюбні гасла, які не втрачають актуальності, ми вважаємо їх сучасними супергероями, тому й обрали їх персонажами п’ятої едиції фестивалю”, – розповіли організатори.

Поділитись
Зараз читають