Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Долинське Ренійської громади відзначило своє 230-річчя

08 Травня 2023 12:37
Микола Григораш
Долинське Ренійської громади відзначило своє 230-річчя

Село Долинське Ренійської громади (стара назва Анадол) відзначило круглу дату: найближчому до Рені населеному пункту виповнилося 230 років. Святкування Дня села, яке традиційно відбулося на майданчику перед сільським Будинком культури, складалося з концерту художньої самодіяльності, змагань з боротьби, футболу, розважальної програми для найменших долинців із піснями, танцями та хороводом.

Храмове свято у Долинському відзначається саме у день св. Георгія, бо сільську церкву освячено як Свято-Георгіївську. Місцевий храм має досить трагічну історію: влітку 1982 року за наказом тодішньої влади він був зруйнований і довгі три десятиліття після цього варварства церковні служби вирушали в пристосованому приміщенні, поки не було зведено нову культову будівлю, яку урочисто відкрили в 2013 році. Відновлення храму тривало понад десять років.

На святкування 230-річчня у гості до долинців приїхав уславлений місцевий колектив із Рені – народний вокальний ансамбль молдавської пісні «Церенкуца» та представники місцевої влади. Слід зазначити, що за останні роки вигляд села значно перетворився: упорядкована територія перед сільським ДК, капітально відремонтовано двір сільської школи, в будівлі якої в рамках програми енергозбереження вікна та двері були замінені на металопластикові, покращився санітарний стан населеного пункту, налагоджено вуличне освітлення і т.д.

У країні триває війна, тож на святі не обійшлося без сумних ноток. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять свого земляка Степана Чобану та всіх загиблих у цій жахливій війні. 24 лютого 2022 року майор Збройних Сил України льотчик Степан Чобану вивів свій літак з-під ракетного удару, продовжуючи бойовий політ. 28 лютого того ж року відвернув на себе ворожу авіацію над Кропивницьким і був атакований ракетами агресора, внаслідок чого зазнав травм, несумісних із життям. Завдяки його діям інші літаки частини змогли піднятися в повітря, що забезпечило виведення їх з-під удару, і змогли перебазуватися на резервний аеродром. Безстрашного льотчика з військовими почестями поховали на військовому цвинтарі у Миргороді. Степан Чобану Указом Президента України посмертно нагороджений почесного звання Героя України.

Долинське пишається ще одним захисником і односельцем – Сергієм Георгіу, який, на жаль, нині перебуває у російському полоні. Земляки моляться за нього і за його якнайшвидше звільнення і чекають на його повернення додому.

Поділитись
Зараз читають