Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Навіть під час війни культура Рені розвивається: в місті пройшов Міжнародний фестиваль до Дня Європи

11 Травня 2024 14:05
Петро Хаджи-Іван
Навіть під час війни культура Рені розвивається: в місті пройшов Міжнародний фестиваль до Дня Європи

Сьогодні існує критика щодо проведення дистанційних фестивалів у форматі онлайн. Але треба розуміти ситуацію, що склалася навколо культурних подій, культури взагалі та саме творчих процесів, пов’язаних із реалізацію культурного продукту аматорського мистецтва в Україні. Про це журналіст видання «Махала» спілкувався з директоркою обласного центру національних культур в місті Рені Мариною Мунтян.

«Навіть під час війни багато людей працює над створенням свого продукту, контенту, який має право на існування, перегляд та зворотній зв’язок. Саме тому поширилася практика проведення дистанційних фестивалів, які надають можливість залучення величезного кола учасників і не мають ніяких обмежень щодо місця проживання людей, які бажають показати свою майстерність. Завдяки соціальним мережам велика кількість творчих проєктів мають глядачів та дають нашим артистам можливість відчути себе потрібними та реалізованими. Як, втім, і працівникам культури також. Незважаючи на обставини, що склалися в Україні, але враховуючи їх, Обласний центр національних культур у м. Рені не припиняв проводити міжнародні фестивалі ані під час пандемії, ані під час війни, але дистанційно», – розповіла Марина Мунтян.

Нещодавно в Рені пройшов ХІІ Міжнародний фестиваль до Дня Європи «Бессарабія – наша оселя», який проводився з метою ознайомлення мешканців регіону з історією та культурою країн Європи.

Народний вокальний ансамбль «Басарабянка», Новосільська філія Центру культури і дозвілля Ренійської міської ради.
Народний вокальний ансамбль «Роден край», Обласний центр національних культур у м. Рені, керівник Єлизавета Здраєвська
Народний вокальний ансамбль «Ностальгія», Плавнінська філія Центру культури і дозвілля Ренійської міської ради, керівники Віктор Доброта та Валерій Тудорашку
Народний оркестр молдавської народної музики «Мугурєл», Ренійська філія Цунтру культури і дозвілля Ренійської міської ради, керівник Іван Строя
Народний вокальний ансамбль «Калина», Обласний центр національних культур у м. Рені, керівник Марина Мунтян
Народний вокальний ансамбль «Бесмелуца», Долинська філія Центру культури і дозвілля Ренійської міської ради, керівник Катерина Лунгу

Цьогоріч він став більш багатожанровим, було представлене вокальне, інструментальне, хореографічне, літературне, циркове мистецтво. У фестивалі взяли участь 403 учасники з України, Молдови, Румунії, Болгарії та Казахстану. Виконувалися номери українською, румунською, болгарською, гагаузькою, ромською, грецькою, англійською мовами. Більше 11 000 читачів Facebook відвідали цю онлайн-подію.

Ренійську громаду представили учасники самодіяльності Лиманської, Долинської, Орлівської, Плавнінської, Котловинської, Новосільської, Ренійської філій Центру культури та дозвілля, вихованці Центру позашкільної освіти «Перлина», дитячої школи мистецтв та артисти Обласного центру національних культур у м. Рені.

«Зараз в Україні масштабні культурні заходи неможливі. Та це не означає, що нас позбавили можливості жити повноцінним творчим життям. Онлайн-заходи дарують тим, хто бере в них участь, наснагу та бажання творити й надалі, розвиватися та покращувати свої творчі здібності», – зауважила директорка Центру.

Поділитись
Зараз читають