Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Народний ансамбль танцю “Бессарабія” відсвяткував ювілей (Фото)

14 Січня 2024 14:30
Ганна Ковальова
Народний ансамбль танцю “Бессарабія” відсвяткував ювілей (Фото)

Народний ансамбль болгарського танцю “Бессарабія” відсвяткував 10-річчя з дня створення гучним концертом в Болграді. Про це повідомляє інтернет-видання “Махала”.

“Концерт для друзів” – саме таку назву мають традиційні концерти від “Бессарабії”, якими в доковідні та довоєнні часи ансамбль майже щорічно радував мешканців Болградщини. Цьогоріч ансамбль зібрав у Центрі культури та дозвілля чимало справжніх друзів колективу: в глядацькому залі ні на мить не вщухали овації, а зі сцени колектив ансамблю вітали колеги з інших танцювальних та інструментальних ансамблів, артисти Центру.

В цей день зі сцени звучало також багато привітань від представників місцевої влади, а також Генерального консула Республіки Болгарія в місті Одеса Светослава Іванова.

Окрім цього керівник ансамблю Петар Дімітров нагородив друзів колективу подяками.

Історія створення

У 2013 році Міністерство освіти Республіки Болгарії делегувало у Болград хореографа Петара Дімітрова, аби він викладав болгарські народні танці в Болградській гімназії ім. Г. С. Раковського. Петар Дімітров підписав типовий контракт на чотири роки, але за цей час зміг залишити після себе неабиякий слід не лише в навчальному закладі, а й у творчому житті Болградського району.

Вже наступного року Петар створив ансамбль танців для дорослих “Бессарабія”. До нього почали приєднуватися місцеві мешканці й в різні часи колектив налічував різну кількість учасників, але завжди їх було чимало.

Згодом розширився репертуар «Бессарабії», а разом з ним збільшилася і кількість колективів в художнього керівника з Болгарії. Петар створив подібні танцювальні колективи в селах району: “Іллірію” при Каракуртському Будинку культури та “Чушмелій” при Криничненському Будинку культури.

У 2015 році наполеглива праця молодого колективу буда гідно оцінена: ансамбль захистив звання “Народний”, згодом ще неодноразово це повторював.

З часом Петар Димитров створив для ансамблю логотип. На ньому зображені державні прапори України та Болгарії, а між ними літера Б. Вона поєднує п’ять слів: Бог, Болгарія, болгарський цар Борис, Болград та Бессарабія. Цей логотип завжди супроводжує виступи колективу.

Сьогодні художній керівник ансамблю живе та працює на дві країни, адже “Бессарабія” назавжди повʼязала його долю з українським Болградом. В часи відсутності керівника в місті колектив не припиняє вдосконалювати свій репертуар, самостійно тренується та бере активну участь в концертах та конкурсах.

Фото: КЗ “Центр культури та дозвілля” Болградської міської ради, з особистого архіву ансамблю “Бессарабія”.

Поділитись
Зараз читають